НЗОК подкрепи идеята на Москов за пръстовите отпечатъци
НЗОК подкрепи идеята на Москов за пръстовите отпечатъци / снимка: БГНЕС, архив
НЗОК подкрепи идеята на Москов за пръстовите отпечатъци
82206
НЗОК подкрепи идеята на Москов за пръстовите отпечатъци
  • НЗОК подкрепи идеята на Москов за пръстовите отпечатъци

След тричасово заседание Надзорният съвет на Националната здравна каса подкрепи идеята на ресорния министър д-р Петър Москов, според която от догодина ще влизаме в аптеки и болници само чрез пръстов отпечатък.

Без да могат да обяснят точно как ще се случва това и колко ще струва или ще спести на системата, надзорниците са възложили на експерти да изготвят техническите параметри на новата система.

От догодина влизаме в болница с пръстов отпечатък

За решението на Надзорния съвет на Касата да застане зад идеята на Петър Москов, която мнозина определиха като „екзотична”, съобщи д-р Станимир Хасърджиев, който представлява пациентите в Съвета.

След като посочи, че самият той също подкрепя идеята, Хасърджиев добави, че не ставало дума за пръстови отпечатъци, а за пръстови идентификатори, но не успя да обясни в какво се състои разликата. Не било ясно и кой ще събира данните от нашите пръсти, нито как ще стане това.

За всичко обаче имало разработени алгоритми, а системата щяла да даде възможност на пациентите да контролират по-добре здравната система.

Според представителя на пациентите в Надзорния съвет интегрирането на подобна система за пръстови отпечатъци щяло да се случи по възможно най-евтиния и най-лесен. Отново обаче не стана ясно точно как.

Въпросите, които също останаха без отговори, са как възрастни и деца ще посещават лекари, както и училищни лекари.

Управители на болници и аптеки смятат идеята за пръстов отпечатък като екзотична

След като чуха за идеята на д-р Петър Москов собственици на аптеки я определиха като „екзотична и невъзможна”, а директори на болници като идея, която ще накара пациентите „да се почувстват като престъпници.