НС и МВР с награда заради СРС-скандала
НС и МВР с награда заради СРС-скандала / снимка: БГНЕС, архив
НС и МВР с награда заради СРС-скандала
38596
НС и МВР с награда заради СРС-скандала
  • НС и МВР с награда заради СРС-скандала

Заради скандала със СРС-тата Народното събрание и МВР получиха антинаградата „Големия брат” в категорията „Нарушаване правото на неприкосновеност на личния живот в сферата на държавното управление". Програма "Достъп до информация"  и „Интернет общество - България” връчват антинаградите за пети пореден път.

Наградите „Големия брат” се присъждат на държавни структури, частни компании или отделни личности, които с действията си са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите. По думите на организаторите лош регламент по отношение на закона за специалните разузнавателни средства от една страна и липса на задръжки и контрол при прилагането им от друга са двете основни причини МВР и Народното събрание да оглавят класацията от номинациите за антинаграда в сферата на държавното управление.

„Една тенденция, която се забелязва, е че различни частни дружества искат достъп от големите национални бази данни, например Национална база данни население, която се поддържа в Министерство на регионалното развитие и благоустройство. Тук се забелязва нещо друго и ново - те искат не просто информация за конкретен случай, както законът предвижда, а искат да имат достъп до цялата база данни. И опасността е, че в един момент този процес - кой влиза в национални бази данни - ще стане некотролируем”, коментира нарушенията на правото на неприкосновеност на личния живот в частната сфера Красимир Димитров от Комисията за защита на личните данни.

В категорията „Нарушаване на правото на неприкосновеност на личния живот в частната сфера” антинаградата се връчи на трите мобилни оператора. Част от причините са прехвърляне на бази лични данни на свои клиенти без тяхно знание, както и поддържане на неактуални регистри с лични данни на клиентите им.

„По закон, задължение е на този, който сключва договор с теб, когато иска твои лични данни, да ти каже за какво ги иска, задължително или доброволно трябва да ги предоставиш, докога ще ги съхранява и ако ги предоставя на някого, да ти каже кога и защо, а това не винаги се прави, да не кажа - много рядко се прави”, уточни още Димитров.