Няма риск от съдебни процедури срещу България според МОСВ
Няма риск от съдебни процедури срещу България според МОСВ / netinfo

Няма риск от съдебни процедури срещу България заради забележките в областта на екологията, приети от Колежа на комисарите, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

От ведомството напомнят, че преди седмица министър Джевдет Чакъров е изпратил писмо до Европейската комисия, в което информира, че комплексните разрешителни за действащи инсталации, за които издаването закъсня след поставения за страната ни срок 30 октомври, ще бъдат изготвени до 30 септември тази година. В писмото министърът е представил одобрения график, разписан подробно по групи инсталации, в зависимост от сектора, в който те работят. Това са общински депа и предприятия от интензивното животновъдство /свинекмоплкесни и птицекомплекси/.

Решение за откриване на процедура заради закъснение в издаването на комплексни разрешителни има срещу девет страни, отбелязват от екоминистерството, като обръщат внимание, че става въпрос за първо предупреждение. Графикът на МОСВ за издаване на закъснелите комплексни разрешителни предвижда тази забележка да бъде отстранена преди да се стигне до следващи фази на процедурата.

Бележката от Европейската комисия за пълното транспониране на директивата за оценка на въздействието върху околната среда на някои планове и програми вече са отстранени чрез изменения и допълнения в Закона за опазване на околната среда, които минаха на първо четене в парламента и предстои разглеждането им на второ четене, пишат от екоминистерството. Става въпрос за чисто технически формулировки, свързани с неточности при превода на български език, а не за текстове по същество. Чакъров е информирал и за това ЕК в писмото си.

Позицията на МОСВ е, че няма решение за стартиране на друга процедура срещу България. Не отговаря на истината разпространената в медиите информация, че “заради неподадена на Брюксел информация за прогнозните емисии парникови газове, които ще излъчва България през 2010, 2015 и 2020 година, откритата преди няколко месеца процедура преминава на следващ етап – второ и последно писмено предупреждение, преди сезирането на Европейския съд”. Такова решение Колежът на комисарите не е взимал, категорични са в ековедомството, защото след първата забележка България е подала в срок исканата информация и тази бележка е отстранена.