Няма обгазяване в Пловдив, успокои кметът на града
Няма обгазяване в Пловдив, успокои кметът на града / dariknews.bg
Няма обгазяване в Пловдив от пожара на сметището, твърдят всички институции в отговор на паниката сред населението заради задушливите облаци дим над града. В депото няма ново възпламеняване, но продължава дълбочинното тлеене на отпадъците.

"Във въздуха над Пловдив няма опасни емисии и замърсители над нормата", заяви кметът Славчо Атанасов, след като по негово настояване пред общината бе докарана мобилна химическа лаборатория на „Гражданска защита”, за да може гражданите лично да наблюдават замерванията. „Ако имаше опасност за населението, щях да свикам кризисен щаб. Аз не се боя да извършвам евакуации. Ще ви припомня, че евакуирах цял квартал „Гаганица”, защото там наистина имаше реална опасност", заяви Атанасов.

Над 30 сигнала от граждани за тежка миризма на изгорял найлон и висока запрашеност на въздуха са получени на телефоните на областаната дирекция “Гражданска защита”. Денононощният телефон 244112 непрекъснато дава заето, установи проверка на Дарик радио.

Сутринта, в района на панаира, в кв. “Смирненски”, и около Бунарджика мъглата беше толкова гъста, че въздухът се “виждаше” и голяма част от автомобилите караха с включени светлини. Много пловдивчани се движеха по улиците с кърпи на устата.

Северозападният вятър и атмосферното налягане, което "натиска" облака в приземните слоеве, са причинили смога, обясниха пожарникарите. Последните замервания са показали съдържание на фини прахови частици във въздуха с 25 милиграма над допустимото.