Няколко земни труса разлюляха Североизточна България
Няколко земни труса разлюляха Североизточна България / БГНЕС, архив

Земетресение от 4,2 по скалата на Рихтер стана снощи на 7 км от Провадия. За по-малко от два часа на Балканите бяха регистрирани поредица от земетресения.

В България, на 6-7 км от Провадия, са регистрирани поредица от земни трусове с магнитуд от 4,2-4,4 степен. През 1-2 секунди, в 22,51 ч българско време, са регистрирани шест земни труса с епицентър край Провадия. Има един, регистриран и в акваторията на Черно море, в същия час.

От Гражданска защита съобщиха, че няма данни за жертви, пострадали и материални щети след труса. От Гражданска защита - Варна съобщиха, че обработват информацията, която постъпва от общините. Там също нямаше данни за пострадали и материални щети, включително и от Провадия, където най-силно бе усетено земетресението. На телефон 112 са получени обаждания от хора от цяла Североизточна България със сигнали, че са усетили земетресението.

На Балканите за по-малко от два часа бяха регистрирани няколко земни труса. Освен в България, такива регистрираха в Сърбия, Гърция и Словения. Няма информация за връзка между тях.

В Сърбия са регистрирани два земни труса, единият - с магнитуд от 3,5 степен, в 22,23 часа местно време (23,23 часа българско време). Трусът е с епицентър 20 км северозападно от Куманово, 18 км западно от Липково, 15 км североизточно от Извор. Трусът е на 2 км дълбочина. В 23,41 местно време (00,41 българско време) в Сърбия бе регистриран нов земен трус, с магнитуд от 2,8 степен, с епицентър на същото място - 32 км северозападно от Куманово, 11 км югозападно от Буяновац.

В Гърция бе регистриран земен трус с магнитуд от 2 степен в 23,32 ч местно време. Епицентърът е на 64 км североизточно от Патра, 3 км югозападно от Хрису.

В Словения също бе регистриран земен трус. Епицентърът му е с магнитуд 32 км северозападно от Риека. Магнитудът му е от 2,6 степен. Трусът е регистриран в 22,37 ч местно време - 23,37 ч българско време.

Практически съвети, които трябва да следвате, ако почувствате силен земен трус:

Не се паникьосвайте и не хуквайте да бягате напосоки; Не трябва да напускате сградата, в която се намирате, освен ако можете да излезете на открито до 10 секунди;

В никакъв случай не тръгвайте да бягате по стълбите или с асансьора. Това може да е смъртоносно;

Заемете най-безопасното място в помещението в което сте - под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло;

Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи;

Ако земетресението ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте;

В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство; След затихването на земетресението напуснете по най-бързия начин сградата, като преди това изключете тока, газта и водата.