Новият ректор на СУ: Матурите да станат вход за ВУЗ, но нивото да се повиши
Новият ректор на СУ: Матурите да станат вход за ВУЗ, но нивото да се повиши / снимка: Darikradio.bg

Трябва да се повиши качеството на средното образование. Това мнение изрази в предаването „Седмицата" на Дарик новият ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

Държавните зрелостни изпити трябва окончателно да станат истински вход за висшите училища, което е възможно, ако там се повишат критериите. Матурите технически отговарят на входни изпити за университет, но летвата трябва да е по-висока, нивото трябва да се повиши, категоричен е новият ректор на СУ.

На въпрос какво трябва да се промени в изпитването и оценяването проф. Герджиков посочи: „Очевидно е, че трябва да вдигнем летвата, но първо трябва да вдигнем летвата още на входа, а това може да стане само ако финансирането не е само според броя на студентите и второ, след първи курс държавата не трябва да ощетява университетите, които са вдигнали летвата и са намалили броя на студентите, завършващи втори, трети и четвърти курс", каза той.

Новият ректор на СУ обясни, че добрата ориентация на родителите и техните деца е причината да има повече кандидати за педагози, отколкото за юристи. Те са усетили, че скоро ще има глад за учители, каза проф. Герджиков и изрази надежда тази професия да става все по-престижна. Когато има недостиг на учители, това е начин да се намериш място, каза той по повод интереса на абитуриентите към тези специалности. „Има десетина-двадесет специалности, които са много търсени. Те се редуват коя е на първо, второ и трето място, но са винаги в първите десет-двадесет. Но имаме 100 бакалавърски специалности, очевидно не всички са толкова търсени. Трябва да ги поогледаме", каза той.

На въпрос дали е отминало времето, когато в българския университет трудно се влиза, но пък преминалият веднъж прага го завършва, той отговори: „Не е минало по две причини. Първата причина е, че в началото на 90-те години ние приемахме 20 на сто от випуска, а сега приемаме 80 на сто от випуска. Причината е, че тогава образованието се масовизира. Самата държава регламентира нещата така, че да можем да приемаме много повече студенти, за да може по-голяма част да бъдат хора с висше образование, което е правилно. Това обаче доведе до спад на качеството още при приема. Втората причина е, че държавата в продължение на 12-13 години въпреки изискването на закона за висшето образование финансираше университетите според броя на студентите, а не според качеството".

Проф. Герджиков каза, че целта на най-старото висше училище у нас е да създаде още бакалавърски и магистърски програми на чужди езици, за да бъдат привлечени повече чуждестранни студенти. Около 1000 са чужденците, които учат в момента в Софийския университет, но това прави около 5 на сто от всички учещи там, посочи още Анастас Герджиков.