математика
математика / iStock/Getty Images
Младите таланти в математическите науки да бъдат задържани, а перспективни български учени от чужбина да бъдат привлечени обратно в страната ни. Това са основните цели на новата научна програма на Министерството на образованието и науката - „Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки“. Това съобщиха от пресслужбата на МС.

Тя ще бъде с бюджет 2 млн. лв. и ще стартира през 2022 г. В нея могат да се включат всички научни организации и акредитирани висши училища с над 20% принос за научната продукция на България в математическите науки през последните пет години.

По програмата в рамките на три години ще се създават и използват споделени ресурси, като по този начин ще се повиши научният потенциал на страната. Ще се провеждат специализирани курсове за магистри и докторанти и ще се осигури кариерно развитие в областта на математическите науки. Ще се стимулира и партньорство между БАН и Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.