/ МС
В днешния ден на траур Вие сте в България и това е високо оценено. Това е заявил премиерът Николай Денков, който заедно с вицепремиера Мария Габриел е провел среща с Вселенския патриарх Вартоломей. По-рано той оглави опелото на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

"Неофит винаги ще остане в сърцата ни, защото той олицетворява християнските ценности", заяви от своя страна вицепремиерът Габриел.

Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей е изтъкнал позитивните отношения между държавата и църквата в България, което е за добруването на българските граждани, отбелязват от МС.

Мир, единство и сътрудничество – беше посланието, около което се обединиха всички на срещата. В хода на разговора беше обсъдено значението на християнските ценности, културният обмен, както и засилената подкрепа на българското правителство за българската общност в Истанбул.
 

Вартоломей
МС

Друг акцент в разговора беше руската агресия срещу Украйна и невинните жертви и разрушенията, които предизвика, се казва в прессъобщението на правителствената пресслужба.

България скърби: С траурен камбанен звън и топовни салюти погребаха патриарх Неофит

Малко по-рано бе съобщено, че президентът няма да се срещне с Вартоломей, както бе планирано предварително.

Поради забавянето в програмата на траурната церемония в памет на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски срещата между държавния глава Румен Радев и Вселенския патриарх Вартоломей се отменя, обясниха от "Дондуков" 2.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня