Не допуснаха Делян Пеевски за член на комисията за борба с корупцията
Не допуснаха Делян Пеевски за член на комисията за борба с корупцията / Снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Депутатите от "ГЕРБ", "Синята коалиция", "Атака" и "Ред, законност и справедливост" се обединиха срещу кандидатурата на ДПС за член в парламентарната комисията за борба с корупцията. 23 депутати от "Коалиция за България" гласуваха за предложения от движението Делян Пеевски, 1 - против него, а 2 се въздържаха. Очаквано всички избраници от ДПС го подкрепиха. Цяла сутрин депутатите гласуваха структурата и съставът на парламентарните комисии.

По предложение на „Синята коалиция" членовете на комисията за борба с корупцията бяха подложени поименно на гласуване, а не анблок. Димо Гяуров аргументира идеята с това, че не трябва да има съмнение за евентуална зависимости на членовете предвид достъпът до информация, с който ще разполагат. Въпреки че от ДПС се противопоставиха като коментираха, че всъщност всеки депутат има право на достъп до класифицирана информация, до поименно гласува все пак се стигна.

Така депутатите от  ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и "Ред, законност и справедливост" се обединиха и отхвърлиха кандидатурата на Делян Пеевски за член на комисията за борба с корупцията.

По време на кабинета "Станишев" Делян Пеевски беше отстранен от поста зам.-министър на извънредните ситуации по подозрение в корупция и че е поискал от името на ДПС ръководството на "Булгартабак" да отчислява месечни вноски за движението. По-късно обаче Станишев  възстанови Пеевски на поста, без да обясни причините за това.

По време на гласуването Лютви Местан от ДПС заяви, че заради политическата пристрастност се потъпкват правата на депутатите. Компетентните органи единствено могат да кажат кой е виновен и кой - не, каза още депутатът от движението. Прие се председателят на комисията да бъде избиран на ротационен принцип, като се започне от най-малката партия в парламента без участието на ГЕРБ.

"Ред, законност и справедливост" излъчиха Яне Янев, чиято кандидатура беше приета. До момента парламентът одобри структурата и съставът на 13 комисии, остава да бъдат разгледани още 4.

От ДПС отказаха да предложат друг свой колега за член на комисията за борба с корупцията. Според Лютви Местан случилото се в залата е заявка за диктатура на мнозинството, защото то си позволявало да мисли вместо тях.