НДСВ иска до 6 г. затвор за търговците с гласове на избори
НДСВ иска до 6 г. затвор за търговците с гласове на избори / netinfo
Наказателно да се преследват и поръчителите на купуването на гласове на избори, такава промяна в наказателния кодекс предлагат от НДСВ. Жълтите предлагат санкциите за купуване на гласове да бъдат завишени, като в момента за организаторите се предвижда затвор от 3 години. Според НДСВ наказанието и за организаторите, и за извършителите трябва да бъде от 1 до 6 години лишаване от свобода. "Обмисляме възможността, когато се констатира, че дадена партия е купувала гласове, те да й бъдат отнемани", каза жълтият депутат Яне Янев.

Като проект за промени в Закона за избор на депутати НДСВ предлагат парламентарният вот да се провежда в работен ден, да се забрани влизането в стаята за гласуване с мобилен телефон или друго технологично средство за регистрация на вота, а също и тя да не бъде оградена от четири страни и да представлява гише.

Жълтите са за въвеждане на преференциално гласуване с праг от 10% от районната избирателна квота. Проектът на НДСВ ще бъде внесен в парламента до края на седмицата.

„НДСВ би могло да се коалира с почти всички основни партии в България”, каза заместник-председателят на партията Милен Велчев. Той обаче не вижда какво би събрало жълтите с партия като „Атака” например. „С кого ще се коалираме, е въпрос, на който ще отговорят избирателите”, добави Велчев. Той посочи, че на този етап НДСВ няма други намерения, освен да се яви самостоятелно на парламентарния вот догодина.