Наводнихме Турция, борейки се с прелелите реки у нас
Наводнихме Турция, борейки се с прелелите реки у нас / DarikNews, архив
Наводнихме Турция, борейки се с прелелите реки у нас
26095
Наводнихме Турция, борейки се с прелелите реки у нас
  • Наводнихме Турция, борейки се с прелелите реки у нас

Населени места останаха без ток, наводнени са къщите в много села в цялата страна, а границата ни Турция е затворена. Река Марица преля в турска територия в резултат на обилните валежи през последната седмица и след изпускането на вода от язовирите у нас, седем нелегални имигранти са в неизвестност.

Очаква се днес валежите в цялата страна да спрат. По-късно през деня обаче от югозапад ще започне ново увеличение на облачността и още преди полунощ срещу сряда в Югозападна България ще завали дъжд (вижте повече във Vremeto.bg). Продължава повишаването на обемите в по-големите язовири, но намалява количеството на вливащата се вода, показват обобщените данни от Ситуационния център за състоянието на водите в по-големите язовири. През следващите 1-2 дни се очаква да продължи повишаването на речните нива в много райони на страната, по-значително в Рило-Родопската област и югоизточните райони.

От придошлата река Русенски Лом са залети земеделски земи и мостове в селата Красен, Божичен и Кошов, съобщиха от щаба за координация на спасителните и неотложно-аварийно възстановителни работи в област Русе. Съществува опасност при влошаване на обстановката да бъдат залети и къщи в ниската част на село Красен. Гражданска защита и доброволните формирования имат готовност да реагират при нужда. Населението е предупредено и е създадена необходимата организация, твърдят от щаба. Равнището на река Дунав позволява оттичането на реките Янтра и Русенски Лом, като отчетения по-рано през деня ледоход по двете реки в голямата си част вече се е влял в река Дунав, анализират от щаба. Наблюдава се състоянието и на два язовира на територията на община Попово, които са на критични нива и могат да окажат влияние върху нивото на река Русенски Лом. Ситуацията на територията на областта е усложнена, предвид снеговалежите и последвалото снеготопене, заяви областният управител на Русе Пламен Стоилов.

В шест селища в Добричка област има наводнени улици и дворове на къщи, съобщи дежурният в Областния съвет по сигурност. Заради топенето на снеговете са залети площи в селата Богдан, Славеево, Драганово, Батово, Бранище и Поп Григорово в Добричката община. Отводнени са къщи в каварненските села Камен бряг и Селце, както и в балчишкото село Соколово. В региона няма селища с прекъснат ток и без вода, допълниха от Областния съвет по сигурност. Пътищата от републиканската мрежа в региона са частично заснежени и заледени, проходими при зимни условия, информираха от Областното пътно управление. От 0.2 часа машини на пътноподдържащата фирма разчистват снега и хвърлят пясък по направленията от Добрич към Варна, Балчик, Каварна, курорта "Албена" и други отсечки.

ЯзовирИвайловград" прелива, като обемът на изпусканата вода е 1023 куб. м./сек. - прецедент за последните няколко години. Прогнозата е нивото да продължи да се покачва, за което са уведомени гръцките власти. На наша територия са наводнени земеделски площи и помпените станции на селата Одринци, Мандрица и Долно Луково (поречието на реките Луда и Бяла) и на село Славеево (поречието на река Арда). Няма опасност за населението.

ЯзовирСтуден кладенец" започва да освобождава обем и изпусканите количества вода намаляват.

Наводнихме Турция борейки се с прелелите реки у нас
netinfo

Обстановката на територията на област Ямбол продължава да е сложна, като нивото на река Тунджа при Елхово е 425 см. През последните 10 часа се наблюдава застой на нивото. Продължават укрепването на временните диги в ниската част на града. Към момента няма опасност от преливане. Язовир "Слънчев извор" е почти пред преливане, което би засегнало с големи водни маси в река Синаповска, приток на Тунджа.

В област Бургас нивото на язовирите и реките е високо поради обилните валежи през последните няколко дни. Нивото на язовир Камчия е с тенденция към леко увеличаване, преливат язовирите Ново Паничарево, Ахелой, Върган - Детелина в Карнобатско, Траяново и Садиево. Нивото на "Бургаско езеро" се е покачило, залят е пътен участък, който в момента се отводнява. Водата в язовир Златоград е на 22 см над кота преливник и 20 см над преливника на хвостохранилището в село Ерма река, Златоград. Засега водоемът в нормалните нива.

В област Стара Загора река Сазлийка е преляла в района на Раднево, като са залети четири жилищни сгради в ниската част на града. Екипи на пожарната и Гражданска защита са извели на безопасно място застрашените граждани. В селата Гита, Ягода и Мусачево има наводнени къщи, които се отводняват.

В област Варна е затворен пътят между селата Партизани и Арковна, община Дългопол, поради силно изровен и подкопан от река Луда Камчия пътен участък. Разрешено е преминаването само на леки автомобили.

В област Кърджали са наводнени мазета на жилищни сгради и приземни етажи, използвани за складови помещения. Наводнени сгради има и в Джебел, в читалище в Кърджали - кв. „Гледка", в приземните етажи на детската градина в село Горна крепост, на Районното полицейско управление в Момчилград, училището в село Летовник и в котелното помещение на Професионална гимназия „Васил Левски" в Кърджали.

Бяла река в поречието на река Арда е излязла от коритото си и е заляла земеделски земи в района на село Славеево, община Ивайловград.

Към 5.00 часа тази сутрин по данни на Гражданска защита няма ток в селата в общините Смолян, Мадан и Девин. Нивата на язовира и хвостохранилището в община Златоград са в рамките на нормалните стойности. Язовирът е с 22 см над преливника, а хвостохранилището прелива с 20 см. От Гражданска защита уточняват, че тези стойности са нормални и няма опасност от наводнения. Затворени остават пътищата до селата Рибни дол и Две тополи в община Баните, до селата Боево и Мочура в община Рудозем, както и пътят Белица - Загражден. В община Смолян единственият непроходим път е до село Мугла. Гражданска защита ще достави хляб и лекарства на жителите в селото, тъй като единственият път дотам е затворен от нова паднала лавина. В селото има ток, работят и телефоните.

В Турция е залято селището Караагач махала, а достъпът до граничния пункт с Гърция Пазаркуле е възможен само с големи превозни средства, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк, цитиран от „Фокус". Седем нелегални имигранти, които са искали с лодка през Марица да се прехвърлят в Гърция, са изчезнали безследно в резултат на рязкото покачване на нивото на водата и силното течение. Прекратени са учебните занятия в две основни училища и в гимназията за природни науки в Караагач махле. Под водата са останали много пътища в околиите Мерич и Ипсала, а между двете околии транспортната връзка е невъзможна. Евакуирани са много домове в селата Боснакьой, Караагач, Султанкьой, Адасарханлъкьой и други селища. Екипите на полицията в Одрин са започнали евакуиране на граждани заради заливането на булевард „Лозан". В готовност в района чакат екипи на пожарната служба и медицински екипи.

От 04.30 часа тази сутрин отново е затворен за движение граничният контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево. Заради преливането на река Каламица пътят към границата с Турция е наводнен. Вчера, в късния следобед, пунктът беше отворен само за товарни автомобили. Тъй като има опасност водата да залее трафопост, от тази сутрин не се допускат никакви превозни средства. В област Хасково от повишаването на нивото на река Марица и високи подпочвени води са наводнени 15 сгради в кв. „Черноконево" и кв. „Вулкан" в ниската част на Димитровград.

Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода "Петрохан", пътя Стара река - Сливен, Сливен - Ичера и района на Печинско. Всички автомобили да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите "Рожен", "Превала", "Пампорово", и по пътя Батак - Доспат. Товарните автомобили да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета по пътя Белово - Юндола, Пещера - Батак - Даспат, Велинград - Аврамово, Велинград - Сърница и Цигов чарк - Ракитово.