Най-обективен е страхът, че бежанците ще нарушат бита ни, сочи анализ
Най-обективен е страхът, че бежанците ще нарушат бита ни, сочи анализ / БГНЕС, архив

Най-обективен е страхът, че бежанците ще нарушат традициите, стереотипите и всекидневието ни, най-необективен - страхът от увеличаване на престъпността. Това сочи анализ на Института за социална интеграция (ИСИ) за нагласите сред младите хора към мигрантската криза.

В изследването се отбелязва, че според данните на МВР престъпността сред българското общество е в пъти по-висока като процентен дял, отколкото престъпността сред мигрантите, регистрирани у нас.

Неоснователна се оказва и заплахата, че мигрантите ще ни конкурират на пазара на труда и социалните услуги, защото те не присъстват там. Анализът се базира на дълбочинни интервюта с млади хора от страните на границата на мигрантската криза - България, Гърция, Испания, Италия, Унгария и Турция, и на публични данни от държавни институции и социологически проучвания в България.

Според изследването младите хора в граничните страни определят четири основни фактора, които оказват влияние върху поведението спрямо мигрантите - страха, нежеланието за диалог, предварителните нагласи и липсата на обективна информация.

Младежите дават и идеи за решения на международно, европейско и национално ниво. Те предлагат да се разработи План за справяне с кризата под ръководството на Съвета за сигурност на ООН и да се прекратят военните действия в Близкия изток.

На европейско ниво мерките предвиждат актуализация на Дъблинското споразумение, да се ускори създаването на общоевропейски сили за сигурност, да се постигне съгласие за равномерно разпределение на мигрантите на територията на ЕС и да се създадат програми за адаптацията им в новите условия.

В национален план младите хора предлагат да се промени законът за убежищата и бежанците и да се осигури по-бързо вземане на решения по статута на попадналите в страната мигранти. Сред другите идеи са държавата да изкупува изоставени жилища и пустеещи земи и да ги отдава на мигранти срещу символичен наем.

Повече от 50 процента от българите възприемат мигрантите като представящи се за бежанци, едва една трета вярват, че постъпващите на територията на България наистина са бежанци, посочват от ИСИ, базирайки се на проучване на Института за регионални изследвания.

Според данни на Държавната агенция за бежанците от началото на годината до август закрила у нас са потърсили 12 100 души, като за 2016 г. се очаква броят да нарасне до 20 000. България е дестинация за пътуване най-вече на мигранти от Афганистан, сочи анализът.

Източник: БТА