Най-големият проблем за ромите остава жилищният
Най-големият проблем за ромите остава жилищният / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Най-големият проблем за ромите остава жилищният
47015
Най-големият проблем за ромите остава жилищният
  • Най-големият проблем за ромите остава жилищният

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов откри национална среща за представяне и обсъждане на проекта на Национална стратегия за интегриране на ромите в България. Той заяви, че най-големият проблем около малцинството продължава да бъде жилищният. Според Цветанов все още няма формирани лидери, които да осигуряват подкрепа и да участват открито в обсъждането на политиките за ромска интеграция.

В първите си думи към гостите Цветанов обърна внимание, че нуждата да се изработи цялостна стратегия е продиктувана както от препоръките на Европейската комисия, така и от събитията, които се случиха през последните месеци. Все още обаче е нужно да се направи много в посока интегриране на ромите: "Част от ромските лидери са били криминално известни, но за мен е важно да дадем шанс на образованите, на тези, които знаят и могат, и на тези, които участваха активно в разработването на националната стратегия".

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев заяви, че финансирането на политиките няма как да стане само с европейски пари.

От своя страна просветният министър Сергей Игнатов увери, че това няма да бъде за сметка ощетяване на министерства или други ведомства: "След като вече са планирани, финансовото министерство знае, че това е перо, което отива за интеграцията".

Проектът за интеграция на ромите трябва да започне през 2012 г. и да продължи до 2020 г. В него освен за решаване на жилищния проблем ще се работи също за образование, здравеопазване и трудовата заетост.