/ netinfo
Над 770 аптеки от страната затвориха врати днес в знак на протест срещу финансовата тежест от редица нововъведения на здравните власти – едно, от които – Европейската директива за верификация на лекарствата. Активно в недоволството са се включили аптеки от повече от 17 града, информираха Дарик от Националната аптечна камара. Противно на очакванията, днес затвориха врати и цели аптечни вериги.

Стотици аптеки в страната и София не работят в знак на протест
 
Протестите на аптеките започнаха от 5 февруари, но днес за първи път не бяха символични, обясни Антон Вълев, председател на камарата. Според него върху собствениците на аптеки пада тежестта освен от разходите по интегрирането на системата за верификация на лекарствата, и от редица според тях бюрократични административни свръхрегулации.
 

„Имаме информация за изключително много аптеки в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Дупница, Каварна, Камено, Крън, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Панагюрище, Петрич, Пирдоп, Плевен, където са се включили 14 аптеки, Септември и София. Противно на представите, че веригите аптеки няма да се включват, току що получихме информация за голяма верига, която ще вземе участие в протеста. Очакваме бройката от 726 аптеки реално да бъде прехвърлена. Много е интересно, че започнахме да получаваме съобщения от колеги, които работят извън България. Подкрепят ни български аптеки в Германия, Франция и Холандия към текущия момент”, обясни Вълев.

Аптекари се опасяват, че няма да могат да продават лекарства
 
Магистър-фармацевт Нели Николова работи в Русе. Нейната аптека не затвори врати през целия ден, но изцяло се включи в исканията на останалите.
 
„Искаме първо да се въведе електронното здравеопазване, за да се улесни работата. В момента ни е изключително затруднено с обработката на рецептите. Едва след това трябва да се навържат всички останали системи за верификация. Те искат да въведат няколко системи – да изпращаме данни към Изпълнителната агенция по лекарствата, отделно НАП има нови изисквания. Затова искаме по-голяма яснота и постепенно въвеждане на системите. Едва когато всички системи заработят заедно, нека тогава мислят как да ни глобяват, но не и за шест месеца, няма как да стане. Не сме съгласни и всичко да бъде за наша сметка”, посочи Николова.
 
Според здравните власти за повечето аптеки новата платформа за верификация на лекарствата ще струва около 150 лева. За аптеките, които не разполагат с компютър и интернет обаче разходът по въвеждането на системата би могъл да надхвърли и 1500 лева.