На Дунавски страж 2007 отиграват въпроси, свързани с борбата с тероризма
На Дунавски страж 2007 отиграват въпроси, свързани с борбата с тероризма / Снимка: БГНЕС
Терористична група, завладяла кораб със заложници, беше обезвредена в български териториални води на река Дунав край видинското село Връв. Епизодът беше част от съвместното българо-румънско-сръбско учение „Дунавски страж 2007”.

Съвместни подразделения на специалните части на армията, жандармерията на вътрешното министерство и Гранична полиция блокираха завладения от терористите кораб „Тодор Каблешков” и започнаха преговори с похитителите, които поискаха подкуп от 1 млн. евро за освобождаването на заложниците. За първи път беше демонстрирано спускане на десантчици на борда на плавателен съд, като петима командоси овладяха за броени минути похитения кораб.

По време на учението в района на Видинското село Връв бяха показани още действията на специалните екипи на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии за дезинфекция на водите на реката след като мнимите терористи изхвърлиха в Дунав пакети с отровни вещества. Антитерористичната операция беше поддържана от въздуха от два хеликоптера на Българските военно въздушни сили.

През цялото време този епизод от учението „Дунавски страж 2007” беше наблюдаван от президентите на България, Румъния и Сърбия – Георги Първанов, Траян Бъсеску и Борис Тадич, които бяха на борда на румънския кораб „Муреш”. Плавателният съд е известен в северната ни съседка с това, че преди 1989 година е обслужвал румънския диктатор Николай Чеушеску.