МВР ще има пряк и непрекъснат достъп до телефонните разпечатки?
МВР ще има пряк и непрекъснат достъп до телефонните разпечатки? / www.sxc.hu
МВР ще има пряк и непрекъснат достъп до телефонните разпечатки?
24582
МВР ще има пряк и непрекъснат достъп до телефонните разпечатки?
  • МВР ще има пряк и непрекъснат достъп до телефонните разпечатки?

Народното събрание одобри на първо четене спорните промени в Закона за електронните съобщения, с които се дава право на МВР за пряк и непрекъснат достъп до телефонните разпечатки и интернет-комуникациите. Измененията не подкрепиха депутатите от Синята коалиция, РЗС, БСП и ДПС. Те, обаче минаха с одобрението на ГЕРБ и „Атака". По време на дискусията противниците на измененията предупредиха, че това са текстове лесни за атакуване в Конституционния съд. Аргументите им не бяха чути на първо четене от МВР. От ведомството докрай отстояваха тезата, че за да си вършат работата трябва да могат да следят графичните данни в реално време.

Иван Костов: „Вижте какво се разбира от страна на органа: първо установява се източник, направлението, датата, часът и продължителността на връзката, установява се типът на връзката, установява се крайното електронно съобщително устройство на потребителя и идентификаторът на ползваните клетки. Вижте колко много информация, от тази, която Конституцията обявява като неприкосновена, тайна и свобода за почтените граждани, вие плътно искате да нарушите".

Цветан Цветанов: „Когато установим дадена комуникация, веднага искаме да направим и съответната разпечатка, за да видим какво е движението на тези, които осъществяват комуникацията. Като получим резултата на следващия ден, комуникацията е свършила в предишния. Така че, ние бяхме изложени постоянно на провал във всичко това, което искахме да правим в реално време. Недейте да се притеснявате толкова от злоупотреби, защото вие сте хората, които ще ни контролирате".

Мартин Димитров: „Никъде в Европейския съюз няма такъв пасивен достъп. Има огромна възможност за злоупотреби".

Яне Янев: „Чрез този законопроект има се дава знак, че полицейщината ще бъде над всичко".

Христо Бисеров от ДПС: „Дебатът не е за това МВР да има бърз достъп до достоверна информация. Той е за това, че промените в законите, когато касаят граждански права, първо трябва да са съобразени с Конституцията, и второ - трябва да има ясни гаранции за тези граждански права".

Ивелин Николов от левицата: „Темата за интерфейса, толкова разглеждана тук днес, може спокойно да бъде заменена с достъп до трафични данни, само до трафични данни, с изискване на много кратък срок - за няколко часа".

От утре депутати от БСП ще активират електронен адрес azprotestiram.com, на който ще бъде качена подписка, която социалистите стартират срещу измененията в Закона за електронните съобщения. "Нашата крайна цел е срещу 100 депутатски гласа, подкрепили закона, да се изправят 100 000 гласа на граждани, които не искат да живият в реален Биг Брадър", се казва в призив на червените, раздаден на парламентарните репортери.