електричество електроенергия
електричество електроенергия / ThinkStock/Getty Images
Зимните месеци са изпитание за бюджета на домакинствата. По традиция потреблението на ток по Коледа и Нова година се покачва, а това несъмнено се отразява на сметките ни за ток. Можем ли да намалим разходите си за електроенергия?
 
Голяма част от домакинските уреди са голям консуматор на електроенергия. Ползването на 6 крушки от по 50 W за осветление, средно по 6 часа в денонощие ще добави към месечната сметка близо 12 лв. Готварска печка с мощност 3 КW, използвана ежедневно по 2 часа през месеца, ще изразходи около 39 лв. от семейния бюджет. Може би трябва да се замислите дали да ползвате печка тип духалка, защото именно този отоплителен уред с мощност 2 КW ще ви създаде разход от 66 лв., ако работи по 5 часа дневно.

ЧЕЗ препоръчва разумно потребление на ел. енергия през празничните дни

Бойлер с мощност на нагревателя 2 КW изразходва около 53 лв. за месец при работа по 4 часа на ден. Ако пералнята се използва три пъти седмично по час и половина при 60 градуса, това ще струва на домакинството близо 8 лева. Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус, може да понижи сметката за ток с 10%. Толкова спестява и понижаването на температурата на нагревателя на бойлера от 70 на 60 градуса. Бойлерът ще харчи по-малко ток, ако се използва и таймер за включване му за топла вода на нощна тарифа. 

ЕVN: Коледните украси и празнични събития увеличават потреблението

Използването на остатъчната топлина на фурната с изключването й 10 минути преди края на времето за готвене, ще спести до 20% от разходите ви за ток именно при използването на този уред. При готвене с капак и използване в максимална степен на тенджери под налягане се постига значителна икономия.

Ако държите зарядното на телефона си постоянно включено в мрежата, това калкулира разход от 16 лева на месец.  Ако по празниците пътувате, от ЧЕЗ препоръчват да изключите възможно най-много уреди от електрическата мрежа, което също ще ви спести средства.  Високите сметки за ток със сигурност ще мотивират много хора да спазват тези съвети.