В България шофьорите се тестват с полеви тест DrugCheck 3000, като пробата се взима от слюнка. Тестовете засичат едновременно 6 вида наркотични класове – канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин и бензиодиазепини, всеки от които има включени различни компоненти от забранени вещества. Необходимото време за взимане на пробата е от 30 до 90 секунди, а анализът е около 10 минути. Оказа се, че тестовете са много чувствителни и много точни. Потвърдиха го и експерти.

Екип на NOVA прави експеримент - 40 теста, закупени от онлайн сайт. За целта се използват лекарствени медикаменти, които се предлагат свободно от фармацевтите в аптеките без лекарско предписание и други, които са със зелена рецепта. Със скрита камера се вижда как в произволно избрани аптеки препоръчват обезболяващи, за които гарантират, че няма проблем с шофирането.

Проблем няма, но тези лекарства, които масово се употребяват и предлагат от фармацевтите като обезболяващи, реагират на опиати при полевия тест. Прави се DrugCheck 3000 преди употребата на медикамент. При спазване на всички необходими процедури - тестът е отрицателен. Доказва го появата на всички чертички наркотични класове.

Прави се втори тест, но вече след употребата на лекарство за главоболие, което е препоръчано в аптека. Повтаря се цялата процедура. Резултатът - тестът е положителен и реагира на опиати. Реагира така, защото в лекарството се съдържа кодеин. Съдържанието е в много малки дози от 8 до 20 мг в различните лекарствени продукти. Става ясно, че малката доза кодеин не пречи само от една таблетка тестът да реагира на опиати. В случая се използват само 8 мг, които се съдържат в едно хапче при разрешени до 60 мг на ден.

Многобройните експерименти доказват, че съдържанието на опиати в организма може да остане няколко часа, в зависимост от метаболизма на човека.

По процедура, ако тестът е направен от полицейски служител и реагира на опиати, следва арест за 24 часа, обиск на автомобила и дома ти, ако полицаите преценят, както и досъдебно производство. И ако си решил да доказваш невинността си с кръвна проба, оставаш няколко месеца без шофьорска книжка, докато излезе резултатът от пробата.

„При всички случаи ще ви отчете като опиат полевият тест, но на кръвна проба със сигурност няма да даде резултат“, смята адвокат Борислав Мазнев.

В продължение на няколко дни екипът прави експерименти пред експерти и с тяхно участие. Пред фармацевт- доц. Калин Иванов, пред токсиколог- проф. Янко Илиев, психиатър –д-р Никола Марков и с участието на психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова. Пробват се лекарства със съдържание на кодеин.

„То е наркотичен аналгитик реално, но в много малко количество. Сега тук има и друг проблем, който не знам дали даже и проблем трябва да го наречем, но кодеинът се метаболизира в черния дроб частично до морфин, така че излиза положителна проба и за морфин, но това се случва. Дали това е морфин, дали е хероин от нелегалната дрога тестът не го одиференцира и поставя човека в условията на нарушител на закона“, смята психиатърът д-р Никола Марков.

В нито една от листовките и характеристиките на тези обезболяващи със съдържание на кодеин не е посочено, че е забранено шофирането. Но и никъде не пише, че ако те спрат за проверка, тестът ще реагира на опиати, а това по Закона за движение по пътищата означава, че шофираш под въздействие на наркотици.

Положителен резултат дава и употребата на други лекарства - тези, които се изписват със зелена рецепта-бензодиазепини. Статистиката сочи, че само психиатрите изписват такива рецепти на над 200 хиляди души в страната ни. В полевия тест има и такава графа.

В присъствието на д-р Цветеслава Гълъбова се прави и такъв експеримент с една таблетка лекарство със зелена рецепта. Резултатът е положителен. Тестът реагира на бензодиазепини. А за да стане ясно може ли тестът едновременно да реагира на няколко вида наркотични вещества, се прави още един опит - познатият вече, лекарство със съдържание на кодеин. Резултатът отново е положителен, но този път тестът реагира на два вида наркотични вещества - бензодиазепини и опиати.

„Без да го искаш, без да си извършил нищо… Просто лекувайки се, можеш да попаднеш в криминалните хроники, докато се разбере, че нямаш сестра. Веднъж хвърлено едно петно от такова естество, то много трудно се премахва. Все пак ние правихме тестове с медикаменти, регистрирани в България, които се употребяват съвсем легално. Няма как човек, който е болен да се чувства престъпник затова,че е болен“, коментира д-р Гълъбова.

Всички експерти са на мнение, че трябва да се съберат компетентни специалисти и да набележат спешни и адекватни промени в Наредбата за DrugCheck 3000, защото в тази има много пробойни.

Според статистиката за миналата година около 30% от пробите, които са извършени в последствие, кръвните проби са дали отрицателни резултати в сравнение с полевите тестове.

„След като е заложено условие, че всичко това ще се случи. Освобождаване и т.н отпадане на санкциите след получаване на кръвна проба, тази кръвна проба трябва да излиза след няколко часа. Защото тя чисто технологично не е нещо особено“, смята д-р Цветеслава Гълъбова.

„Бих препоръчал да се намери начин законодателно лаборатории, които имат капацитет да бъдат лицензирани за изследване на кръвни продукти“, допълва токсикологът проф.Янко Илиев.

Същевременно от ВМА твърдят, че са отнесли въпроса за натовареността си до Главна дирекция на МВР, за да се търси решение на въпроса. И ние потърсихме за коментар по темата експерти от Главна дирекция на МВР. Такъв ни беше отказан от Пресцентъра, засега. Нашето проучване, базирано на многобройните опити, които направихме и статистиката показа , че всеки втори или трети шофьор в страната ни е потенциален престъпник. Защото шофира след употреба на обезболяващо или успокоителни, които реагират положително на наркотици при проверка от полицията. И ако това се случи, процедурата вече е ясна арест, обиск и докато не излезе кръвната проба пред обществото, водачът е "наркоман".