Множество нарушения констатирани в цеха за боза в Божичен
Множество нарушения констатирани в цеха за боза в Божичен / netinfo

Сериозни нарушения, свързани с безопасност на съоръжения и трудови отношения, са констатирани при проверката на цеха за боза в русенското село Божичен, съобщиха от Инспекцията по труда в дунавския град. Днес се навършва един месец от инцидента, при който след взрив на автоклава в цеха, загинаха трима души и бяха ранени още трима.

Основна причина за експлозията на съоръжението е цялостно преустройство на автоклава, несъобразено с изискванията за безопасност, заяви директорът на инспекцията в Русе Цеца Колеолова.

Ръководството но фирма „Хедар-Димитър Данчев” не е осигурило необходимите прегледи и ремонт, както и технически надзор от лицензирани лица. хората в цеха са работили без инструктаж и без направена оценка на риска. Само един от загиналите е имал подписан трудов договор. Нито един от работниците не е застрахован.

На собствениците на цеха е наложена санкция от 5 хиляди лева, а протоколът от проверката е предаден в прокуратурата.

Цеца Колеолова съобщи още, че е пуснат акт за спиране работата на цеха и е издадено предписание за събаряне на сградата. Фирмата е продала марката на бозата „Божена” на цех в квартала „Средна кула” и напитката продължава да се произвежда с това име.

Други новини от Русе