Младенов: Предпочитам да имаме пари за дейност, а не имоти
Младенов: Предпочитам да имаме пари за дейност, а не имоти / снимка: Sofia Photo Agency

Предпочитам да имаме пари за дейност, отколкото да трупаме имоти в чужбина, заяви по БНТ външният министър Николай Младенов. Той отбеляза, че през последните десетилетия страната ни е натрупала огромно количество имоти зад граница.

Външният министър припомни, че издръжката на посолствата, което е най-големият ни разход, ни лишава от възможността да развиваме дейност. Първият ни дипломат заяви, че до края на годината ще бъдат продадени 7-8 имота, някои от тях са в Германия и Австралия, но има и в други страни.

Министър Младенов заяви, че ще бъдат оптимизирани около 250 мандата зад граница, което представлява около 15-20% от състава. "В перспектива ще се съкращават и посолства. Това не е еднократен акт и не може да се затворят за една нощ. Това ще бъде процес, разгърнат през следващите една-две години", подчерта Младенов. Той заяви, че никой все още не е изработил ясни критерии, по които да се затварят мисиите в чужбина, но това ще се прави като се вземат предвид важни индикатори като нивото на политически отношения с дадената страна; има ли българска общност в нея; какъв е икономическият стокообмен с нея.