/ БГНЕС, архив
Министърът на здравеопазването Илко Семерджиев ще участва в двудневна Национална среща с директорите на всички регионални здравни инспекции (РЗИ). Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Във форума ще участват и заместник-министрите на здравеопазването Любомир Гайдов и д-р Галин Каменов.

На срещата ще бъдат представени приетите през март от правителството "Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции в Република България 2017-2020 г." и "Национална програма за превенция и контрол и туберкулозата в Република България за периода 2017-2020 г.".

С директорите ще се обсъди и изпълнението на проекта за модернизиране на спешната помощ по ОП "Региони в растеж" 2014-2020, който е на стойност 83 597 313 евро.

Регионалните здравни инспекции имат важна роля при подготовката на проекта и определянето на местата за изграждане на спешни центрове, както и координацията с областните и общинските администрации при придобиването на вещни права. Строителството на всички центрове трябва да започне още тази година.

Средствата ще бъдат разпределени за ново строителство на 76 спешни центъра, за дострояване на допълнителен етаж или "крило" на шест центъра, както и за реконструкция и ремонт на 155 вече съществуващи сгради. По проекта са предвидени и средства за преоборудване и закупуване на нова модерна техника, включително устройства за телемедицина, както и 400 нови линейки.

По време на срещата ще бъдат обсъдени и актуални теми, свързани с опазването на общественото здраве и мерките за недопускане на разпространението на морбили в страната.