Министър Вучков: Петко Сертов е напуснал България
Министър Вучков: Петко Сертов е напуснал България / снимка: БГНЕС, архив

Първият председател на ДАНС Петко Сертов, който е в неизвестност от девет дни, е напуснал страната в посока Гърция. Това потвърди вътрешният министър Веселин Вучков пред bTV.

„С много висока степен на сигурност мога да кажа, че автомобилът на Сертов е напуснал България в посока Гърция - потвърдено е с три технически средства, както и от други източници", заяви министърът.

Сертов е в неизвестност от следобеда на 5 декември. По-рано тази седмица МВР обяви колата, с която е изчезнал бившият шеф на ДАНС. Издирва се лек автомобил с регистрационен номер СА2987РМ. Според събраната досега информация на службите още същата вечер този автомобил е пресякъл границата с Гърция. След това следите му се губят.

Сертов бе обявен за издирване и от Интерпол на 9 декември, което засили съмненията, че той е напуснал страната.

„Разчитаме на съдействие от съпругата Емилия Сертова, както и на медиите", посочи Веселин Вучков. По думите на министъра, Сертов освен че разполага с много информация, има и рядката способност да я анализира добре, като човек с дълъг стаж в специалните служби. Вучков обаче изрази съмнение, че той би могъл да застраши националната сигурност на България с действията си.

Изчезването на Петко Сертов и опитите за проследяването му повдигнаха много въпроси за системата на видеонаблюдение в София - 300 камери обхващат централната част на столицата.

Камерите, които са записали последните стъпки не Сертов, не са на МВР, а частни. От половин година СДВР среща проблеми с поддръжката на камерите.

„Голяма част от системата за видеонаблюдение не функционира повече от година заради юридическа и техническа каша. През януари 2014 г. двете фирми изпращат писмо, че са патентовали софтуера на тези камери и сме длъжни да им изплащаме по 300 000 лв. за поддръжка без обществена поръчка, което няма как да се случи", посочи министър Веселин Вучков и увери, че решение на проблема се търси.