Миньори и енергетици на протест, Петкова ги увери, че правителството стои зад тях
99823
Миньори и енергетици на протест, Петкова ги увери, че правителството стои зад тях
  • Миньори и енергетици на протест, Петкова ги увери, че правителството стои зад тях
Стотици български миньори се включиха в протестното шествие на КТ "Подкрепа", в защита на българския въгледобив и производството на електроенергия от въглища. Шествието премина по централните столични булеварди, а ръководството на синдиката внесе протестна декларация в министерствата на икономиката, на енергетика и на околната среда, както и в Президентството, Комисията за енергийно и водно регулиране и Представителството на Европейската комисия.

протест
БГНЕС

От синдиката се обявиха срещу високите цени на квотите за въглеродните емисии, изпускани от въглищните електроцентрали, каквито са централите в Маришкия басейн, и поискаха диференциран подход при определяне на цените за България. От страна на правителството с протестиращите се срещнаха заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Министър Петкова увери лидера на Подкрепа Димитър Манолов, че управляващите ще защитят миньорите. „Правителството стои твърдо зад българските миньори. Знаете за нашата позиция за Катовице, правителството не подкрепя категорично новите изисквания. Надяваме се и президентът в Катовице, който ще води българската делегация, да защити правителствената позиция”, каза министърът.

протест
БГНЕС

Протестиращите преминаха и покрай Президентството, за да призоват българския държавен глава да отстоява позицията на правителството по време на участието си в конференцията на ООН за климатичните промени, която ще се проведе в края на седмицата в полския град Катовице. „Защитите ни, господин президент, защитете българската икономика”, призоваха протестиращите.

В профила си в социалната мрежа Фейсбук държавният глава посочи, че България подкрепя Споразумението от Париж от 2015 г. и споделя решението, че мерките за борба с климатичните промени са необходими и неотложни. „В същото време тези мерки следва да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености, без допълнително повишаване на изискванията и при отчитане на състоянието и перспективите за развитие на националните енергийни системи. България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора”, каза Радев. Вижте какво още написа президентът:

Вчера на протеста на миньори и енергетици в Раднево министър Петкова ги информира, че Министерството на околната среда и водите работи за предоставяне на безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица изток 2".  "Това означава, че централата отговаря на съвременните екологични норми и може да продължи да работи", поясни енергийният министър.Тя увери протестиращите, че никой не би си позволил да посегне на въглищните централи. Министърът се надява до края на годината дерогацията за ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД да бъде факт. В края на ноември изтича срокът за обществено обсъждане на новите комплексни разрешителни, с които се предоставя дерогацията. Една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица изток 2" вече са закупени, а до 21 декември "Български енергиен холдинг" ще купи всички останали. Това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на "Мини Марица-изток", които я снабдяват с въглища, обясни вчера Петкова.