Местан предлага промени при кредитирането на студенти
Местан предлага промени при кредитирането на студенти / cнимкa: Sofia Photo Agency

Да се обмисли да има преференции при кредитирането на студенти-отличници, предложи председателят на образователната комисия в парламента Лютфи Местан по време на дебатите по законопроекта за студентското кредитиране, който ще бъде гласуван от депутатите утре.

Вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев обясни, че никъде не съществуват едновременно системата за кредитиране и стипендиите. Вълчев съобщи, че през октомври по оперативната програма “Човешки ресурси” висшите училища ще получат още 20 милиона лева за стипендии, които ако преценят през следващата учебна година могат да насочат към студенти с отличен успех.

Ето какво още каза Вълчев: „В момента, като изключим малко на брой специалности, размерът на студентските такси не надвишават 1000 лева. Ако приемем, че един студент учи пет години и ще тегли кредит по 1000 лева всяка година, то така както е описан 10 годишния погасителен период, означава, че той ще изплаща към 70 лева месечно и то след 16 години. Сами разбирате, че това не е някакво особено натоварване. Да не говорим, че при раждането на второ дете цялата остатъчна част от кредита, ще бъде опростена за сметка на държавно плащане.”