Манастирите у нас с печалби в милиони по Великден
Манастирите у нас с печалби в милиони по Великден / БГНЕС, архив

Близо 1 млн. лева ще оставят миряни по родните манастири само за великденските празници и Гергьовден, показва проверка на в. "Монитор". Заради почти сливащите се почивни дни много поклонници са избрали да изкарат празниците в хотелските части на големите манастири у нас.

И трите ставропигиални манастира - Рилският, Бачковският и Троянският, които са най-големите и на пряко подчинение на Светия синод, се занимават с хотелиерство от години.

В Синодалната палата обаче не са наясно колко точно печелят подопечните им, тъй като там отчет от тази дейност не се дава, защото ставропигиите се самоуправляват от игумените и съветите на манастирските братства, а синодът ги ръководи само духовно, обясниха оттам.

Най-голям оборот от туристи и поклонници върти Рилският манастир. Той е най-известният в страната и годишно отчита около 780 000 посещения. След него се нареждат Бачковският и Троянският манастир, манастирите около Велико Търново.

По Кръстовден на Кръстова гора се събират от 14 000 до 20 000 души, каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

По информация от Рилската света обител всяка година в хазната на манастира от хотелиерска дейност влизат не по-малко от 500 000 лева. Сумите са от нощувки в стаите за поклонници в манастира, където едно легло в стая тип туристическа спалня за 10-12 човека е 7 лева на човек и до 40 лева нощувка в хотела на обителта, който е зад манастирските стени.