Малко Търново срещу решението за марката Нестинари
Малко Търново срещу решението за марката Нестинари / netinfo

МалкоТърново ще атакува решението на Патентното ведомство относно регистрирането на марката ”Нестинари”от община Царево. Това е становището на кмета на Малко Търново Иван Иванов. Той коментира изявленията на градоначалника на Царево Петко Арнаудов, който каза по време на отчета си, че е успял да регистрира собственост на общината върху марката „Нестинари”.

Според закона всеки който иска да използва името ”Нестинари”, вече ще трябва да плаща на община Царево.Танцовите групи и оркестри ще трябва да плащат такси, ако искат да се именуват така. Сумите ще бъдат определени с решение на общинския съвет-съобщи кметът на Царево и допълни че, това се прави с цел реклама на общината .

Не може обичай от предхристиянското време да бъде вкаран в една марка и да бъде право на една или друга община или организация да се разпорежда с него, смята Иван Иванов. Независимо, че става дума само за името, това е по-скоро неадекватна реакция на определени служители и търсене на евтини дивиденти, каза още кметът на Малко Търново. Според него, би трябвало и патентното ведомство да подхожда доста по–прецизно при регистрирането на имена, наситени с определена историчност и географска обозначеност.

Иван Иванов припомни факта, че родината на нестинарите се намира на територията на странджанската община и че, този обичай се практикува и по-гръцките острови. По-важно е да съхраним нестинарството и то да продължи да се изпълнява, а не да го популяризиране по този начин чрез патенти, смята още Иванов. Той бе категоричен, че реакция от страна на община Малко Търново ще има и в най-кратък срок решението ще бъде оспорвано.