Македонски лекари искали пари от пострадалите в Охрид
Македонски лекари искали пари от пострадалите в Охрид / снимка: БГНЕС

Македонски лекарски екипи са поискали парична сума от оцелелите от потъналия кораб „Илинден" в Охридското езеро на 5 септември. Това каза за Дарик 54-годишната оцеляла Райна Нинова от село Антон, където е обявен 8-дневен траур. От селото отпътува автобус, който откара близки на загиналите в инцидента от Антон и Пирдоп до Летище-София. Оттам със самолет, предоставен от Министерството на отбраната, те пристигнаха в Скопие, за да разпознаят починалите си близки.

„Помолих ги да премерят на мъжа ми кръвното и те си поискаха пари. Трима човека прегледаха, и на тримата поискаха по 300 денара, наши 10 лева", разказа Райна Нинова за македонските лекарски екипи, оказали първа помощ на съпруга й Цветан, преди да дойдат лекарите от ВМА.

Неца Иванова е загубила и двамата си родители при инцидента в Охридското езеро. Тя каза за Дарик, че редовно се е възползвала от услугите на фирма „Клюнчев" ЕООД, която е осъществила екскурзията. „Основният виновник - това е фирмата, организирала екскурзията. Защото тя разгласи за екскурзията, програмата е нейна, което означава, че тя носи отговорност на първо място. Аз не вярвам, че компенсации ще върнат моите родители и не се интересувам".

Община Антон ще поеме организацията разходите по погребенията на осемте загинали от селото. Това каза за Дарик кметът на Община Антон Стоян Гарчев. „Тъй като има загинали две млади жени с по две деца, наше решение е те да бъдат подпомогнати финансово за първия учебен ден 15 септември", каза Гарчев.

Община Пирдоп също ще поеме разходите по погребенията на четиримата техни съграждани, които загинаха в трагичния инцидент. Това заяви кметът на града Антоанета Илиева. За ден на траур в Пирдоп ще бъде обявен и денят на самите погребения. Вчера след среща в сградата на общината близките на загиналите са решили да направят общо поклонение, допълни Илиева. „Още не е фиксиран денят, в който телата ще бъдат тук, за да извършим поклонението и погребението", заяви тя.

Днес по улиците на Пирдоп можеха да се видят близките на загиналите, които изпратиха свои роднини за повторното разпознаване на телата в Скопие. В Пирдоп и останалите общини от региона трябваше да честват 190-годишнината от построяването на храм „Свето Успение Богородично" в града,  вместо това обаче  там в 18.30 ч. ловчанския митрополит Гавраил  ще  отслужи заупокойна молитва за загиналите в Охридското езеро. Градът ще посрещне част от светите мощи на Мария Магдалена, след което всички ще се помолят заедно в храма за загиналите им съграждани.

Един от пострадалите в Охрид, които бяха настанени във Военномедицинска академия, е изписан, съобщиха от болницата. Това е 63-годишният Мино Минов от село Антон, който е бил приет с охлузни рани и натъртвания по гърба.

Засега в здравното заведение остава 57-годишната Венета Стаменова, която е постъпила с аспирационна пневмония. Нейното състояние също се подобрява и вероятно до дни ще бъде изписана, посочват от ВМА.

15 българи загинаха след като туристическият кораб „Илинден" се преобърна във водите на Охридското езеро на 5 септември..На кораба е имало 55 български туристи. Трагедията се е разиграла около 11.00 ч. на 5 септември в близост до автопарк "Елешец". Корабът „Илинден" е пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Намесата на корабите „Кристина" и „Александрия" е спасила голяма част от туристите.

*Информацията е актуализирана в 16.33 часа.