Майка отвлече дъщеря си от социален дом в Брацигово
Майка отвлече дъщеря си от социален дом в Брацигово / снимки: DarikNews.bg, Тина Ивайлова
Майка отвлече дъщеря си от социален дом в Брацигово
31831
Майка отвлече дъщеря си от социален дом в Брацигово
  • Майка отвлече дъщеря си от социален дом в Брацигово

11-годишно момиче е отвлечено от майка си от дома за деца, лишени от родителска грижа „Васил Петлешков" в Брацигово, потвърди за Дарик директорът на дома Костадинка Найденова. Детето е обявено за международно издирване, тъй като майката близо 10 години живее в Германия. З.Я. е в неизвестност от 16 юли. Вероятно похищението е извършено със съдействието на социалния работник Бонка Атанасова, която в момента прокуратурата в Пазарджик разследва, затова че неправомерно е взела детето в дома си. Според непотвърдена информация детето може и да е жертва на търговия с деца, тъй като село Ковачево, откъдето е детето, е известно с кражбите на непълнолетни булки.

Скандалното в случая е, че Бонка Атанасова, която е началник отдел „Закрила на детето" към дирекция „Социално подпомагане" в град Септември, е държала противозаконно момиченцето в продължение на седмица в дома си в село Сименовец. Все още не са ясни мотивите защо го е направила,  както и дали е взела пари от майката и било ли е планирано отвличането.

Адриана, майката на детето, се развела с биологичния му баща, когато то е било едва на три месеца. Оттогава до 10-та му годишнина за детето се грижи в Пещера бащата на Адриана, разказа бабата на детето по бащина линия Емилия. „През декември 2009 г. детето било настанено в дома в Брацигово заради постъпил сигнал, че то е насилвано физически от дядото", каза директорът на дома в Брацигово „Васил Петлешков" Костадинка Найденова. „В началото на март 2010 г. майката се е появила изненадващо в дома, казала, че е омъжена в Германия и иска да си вземе детето", обясни тя.

Майка отвлече дъщеря си от социален дом в Брацигово
netinfo
В края на юни тази година е започнал процес на реинтеграция от страна на бабата. На 1 юли детето е трябвало да бъде настанено в Ковачево в дома на Емилия, която първоначално е подала документите, а след това се отказала от процедурата. „Вместо от възрастната жена обаче момиченцето е отведено от социалния работник Бонка Атанасова, която живее в село Симеоновец. Там детето стояло седем дни", разказва директорът на дирекция „Социално подпомагане" в Септември Здравка Минчева.

В дома в Брацигово разбират че момиченцето не е с баба си на 7 юли. Тогава от  „Социално подпомагане" е издадена заповед детето да бъде върнато обратно в дома в Брацигово. Девет дни по-късно - на 16 юли, майката взима детето от двора на социалното заведение и близо три часа по-късно двете летят за Мюнхен. От тогава непълнолетната е обявена за международно издирване", уточнява Найденова. Според нея всичко е било планирано предварително.

Здравка Минчева заяви, че незабавно е подаден сигнал в прокуратурата в Пазарджик. Според нея бабата се е отказала от процедурата по реинтеграция заради здравословното си състояние. Неясни обаче остават мотивите на социалната работничка Бонка Атанасова за действията й. Обясненията на жената в доклада до директора на „Социално подпомагане" са противоречиви.

„Тя ще бъде наказана дисциплинарно", категорична бе Димитрия Гърдева, директор на Регионалната дирекция „Социално подпомагане"-Пазарджик. Самата Бонка смята, че не трябва да бъде наказвана, тъй като „постъпката й е хуманна и не е извършила нищо незаконно". Тя твърди, че бабата е знаела, че майката взима детето от дома.