М. Дикме: Кабинетът е на Доган, но ДПС и турците не са едно и също
М. Дикме: Кабинетът е на Доган, но ДПС и турците не са едно и също / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дикме: Кабинетът е на Доган, но протестиращите да правят разлика между ДПС и турците
65028
Дикме: Кабинетът е на Доган, но протестиращите да правят разлика между ДПС и турците
  • Дикме: Кабинетът е на Доган, но протестиращите да правят разлика между ДПС и турците

Протестиращите да направят разграничение между ДПС и турците, защото голяма част от мюсюлманите в България подкрепят протестите срещу политическата система и правителството. За това призова в интервю за Дарик бившият земеделски министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Мехмед Дикме. Той се обърна към всички недоволни българи да не допускат провокатори, които да насаждат етническо напрежение и етническа омраза.

Според Дикме не било нужно да се гадае кой управлява страната, защото това бил Ахмед Доган. „ДПС няма нов председател, партията има нов изпълнителен директор - Лютви Местан”, коментира още бившият земеделски министър в ефира на Дарик.

„Чрез Дарик искам да призова всички протестиращи, които протестират срещу ДПС и срещу турците. Нека да направят разграничение между ДПС и турците, това не е едно и също нещо. Моето семейство също е на протестите, на протестите има стотици турски семейства, помашки семейства, мюсюлмани. Бъдете сигурни, че и турците в България 99% от тях, подкрепят протестите в страната”, заяви Дикме.

Правителството е лично на Доган, партията няма нов лидер

„Сергей Станишев каза откровено на кого е правителството. Правителството не е на ДПС, правителството е на Ахмед Доган лично. И ако някой си мисли, че лидерът на ДПС е друг, той много се лъже”, коментира още той. „ДПС няма нов председател, ДПС има нов изпълнителен директор. Решенията не се взимат от централен орган. Те се взимат еднолично от един човек, който си седи в Бояна и си пие уискито”, допълни Дикме.

„Когато мина конференцията и имаше смяна на председателя, на следващия ден се обадих на един от основателите на Движението за права и свободи, за да му честитя новия лидер след толкова години. Той какво ми отговори: „Мехмед, ти се занимаваш с бизнес, нека да не бъркаме понятията. Нашата партия се превърна в търговско дружество. Досега собственика на акциите и изпълнителния директор беше един и същ, сега единственото нещо, което стана, е, че се назначи нов изпълнителен директор, но собственикът на акциите си остава същото лице”, сподели бившият министър.

„Без реформиране на партията няма как тя да бъде желан и предвидим партньор”, заяви още Мехмед Дикме. „ДПС тотално загуби изборите за парламент. не може от 610 000 гласа да си паднал на 400 000 и да кажеш, че си спечелил изборите. Извинявайте, но от това по-голям гьон суратлък. Не може младите да напускат, да не искат да гласуват за партията, и ти вместо да търсиш причината, да излезеш и да парадираш, че си спечелил”, аргументира се той.

Преходен кабинет с ясен мандат и задачи, излъчен от всички партии в НС

В ефира на Дарик бившия земеделски министър заяви, че само едно преходно правителство с ясен мандат и задачи, което да бъде излъчено и подкрепено от всички парламентарни партии може да осигури стабилност на страната.

Според Мехмед Дикме протестиращите са дали ясен знак, че не са срещу една или друга партия, а срещу цялата политическа класа. „Ако днес се проведат избори и ГЕРБ дойде на власт, могат да бъдат абсолютно сигурни, че всички тези хора на третия ден ще бъдат отново на улицата и ще си поискат обратно властта”, смята още той.

Необходими са много сериозни и много смислени действия от страна на българските политици - президентът е единственият, чийто действия в момента са най-смислени, коментира бившият министър.

„Днес на България е необходимо консенсусно правителство - да седнат представители на ГЕРБ, на БСП, на ДПС, ако щете и на Атака и да направят нещо смислено за тази държава като направят преходно правителство”, каза още Мехмед Дикме. „През това време парламентът не трябва да се разпуска, като улицата да продължи да оказва натиск депутатите да напишат съответните закони, а даже и проект за нова Конституция”, допълни Дикме.

Да се мисли за по-големи правомощия на президента по Конституция

Според него кризисната ситуация в момента показвала, че трябва да се помисли за по-големи правомощия на президента по Конституция, защото страната щяла да избегне тази патова ситуация, ако държавният глава е имал повече правомощия според основния закон.

Мехмед Дикме призова държавният глава да инициира референдум заедно с изборите. „Да се избере и да се каже дали на България й е нужна президентска република или парламентарна република с разширени правомощия на държавния глава”, обясни той. Според него събитията са доказали, че президентът трябва да има по-активна роля, защото се виждало как в кризисни ситуации и при яростна конфронтация между партиите той бил единственият стожер на държавността.