Лишиха Спаска Митрова от родителски права, според МВнР процесът не бил прозрачен
Лишиха Спаска Митрова от родителски права, според МВнР процесът не бил прозрачен / снимкa: Дарик - Благоевград

Спаска Митрова загуби съдебния процес за родителски права над малката си дъщеричка Сузана, съобщиха от централата на ВМРО. Съдът в Гевгели се произнесе с решение към 17.00 ч. българско време.

Дъщерята на Спаска Митрова ще остане при бившия й съпруг - сърбинът Воислав Савич. Македонските магистрати осъдиха Митрова да плаща месечно на съпруга си по 40 евро. Съдебният акт обаче подлежи на обжалване в двуседмичен срок от обявяване на решението.

Министерството на външните работи (МВнР) с дълбока загриженост констатира, че на първа инстанция процесът по родителските права, който се води срещу българската гражданка Спаска Митрова в Република Македония, не е бил прозрачен. Това се посочва изявление на говорителя на МВнР.

„Процесът бе проведен в условията на силно негативна обществена атмосфера, част от която бяха актове на физическо насилие, задържане за продължителен период и лишаване от възможност за свиждане на Митрова с детето й", пише в позицията. „Не приемаме последователното недопускане на представител на българското посолство в Скопие при гледането на делото предвид извънредно големия обществен интерес и в двете държави", заявяват от МВнР.

От министерството очакват на следваща инстанция съдът да вземе решение в съответствие с европейските принципи на прозрачност и обективност. В тази връзка от МВнР обръщат внимание на препоръките и изискванията, съдържащи се в годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на Македония.

„България ще продължи да следи най-внимателно процеса и ще го третира като показател за напредъка на съдебната реформа в Македония - важен елемент от Копенхагенските критерии, от чието изпълнение зависи европейската перспектива на нашата съседка", посочват от МВнР.

Политическият съвет на „Ред, законност и справедливост" излезе с нарочна декларация до медиите след решението на съда.

„Позорното решение на съда в Гевгели е ярък пример, че съдебната система в Република Македония е просръбска, а не проевропейска. Това  решение е взето по чисто политически антибългарски мотиви. То поразително напомня действията на „независимия" либийски съд, който държа осем години зад решетките българските медици", пишат от РЗС. „Подобни актове на македонските институции затварят пътя на държавата им към Европейския съюз, защото показват, че те се подчиняват на правни норми и политически императиви, които нямат нищо общо с европейските", продължава текста.

С декларацията РЗС призовава българското правителство да използва всички дипломатически средства, за да протестира най-остро пред властите в Скопие и настойчиво да изиска те да се разграничат от това поръчково съдебно решение.

Драмата с българската гражданка Спаска продължава повече от две години. Тя лежа в затвора в Идризово три месеца, откъдето бе освободена в началото на октомври миналата година. Наказанието на Митрова бе наложено по бракоразводен процес, тъй като не спазила указанието на съда да предоставя на мъжа си стая в къщата на родителите й, където той да посещава дъщеричката им Сузана.