/ ThinkStock/Getty Images
Общопрактикуващите лекари се обявиха против идеята данъчните да имат достъп до медицинските данни, с които работят. От Сдружението на общопрактикуващите лекари са на мнение, че медицинският софтуер не трябва да се третира като софтуер за продажби в търговски обекти, защото по този начин здравето на хората се приравнява до здравето на краставиците и доматите. Това обяви пред Дарик председателят на организацията доц. Любомир Киров. Той допълни, че приветства инициативата на НАП, която цели ограничаване на сивата икономика, но призова да се потърси друг начин за финансов контрол.

Общопрактикуващите лекари у нас са 64 на 100 000 жители
 
Ясно е, че това е част от някоя кампания - всичко, което има като приход, да бъде оповестявано. Добре, ние не сме срещу това. Но не може и не сме съгласни медицинският софтуер, който ние ползваме, за да обгрижваме хората, където се съдържа една чувствителна информация по европейските директиви и с която можем да работим само ние, да бъде достъпна заради това, че някой иска да оправя фискалната политика“, коментира доц. Любомир Киров.
 
„Ако искат това да се случи, то не трябва да се случва през нашия софтуер. Поне за нас е абсолютно неприемливо здравето на хората да бъде приравнявано със здравето на краставиците и доматите. Ние казваме, че трябва да намерят начин това да се отчита, както искат, но не през нашия софтуер. Там не може и не трябва да има никаква връзка“, допълни той и даде пример:

„Всеки има вкъщи водомер. Идва някой, отчита колко кубика вода са изразходени и те се заплащат. Никой не те пита с тази вода лицето ли си си мил, прал ли си, готвил ли си, пил, т.е. за какъв вид дейност са употребени тези кубици. Ако приравним това към нашата дейност, която искат да бъде отчетена като някакви приходи, е много лесно. Има единици дейност, а не хора, които стоят зад тях. Това НАП не бива да ги интересува“, посочи още председателят на организацията доц. Любомир Киров.

Нов търговски трик: Лекари задължават пациенти за договори с външни фирми?
 
Общопрактикуващите лекари бяха подкрепени в позицията си и от пациенти. Пациентски организации "Заедно с теб" изразиха притеснение от възможността медицинският софтуер да стане достъпен за служители на НАП. Според пациентите това ще наруши лекарската тайна и ще разшири кръга от хора и институции, които ще имат информация за здравното ни досие. Реализирането на тази мярка може да доведе до изтичане на медицинска информация и злоупотреби, категорични са от организацията. Оттам призоваха здравния министър да вземе отношение, така че да се гарантира запазването на медицинската тайна.