Лекари: Пръстовият отпечатък като вход за болниците - пореден абсурд
Лекари: Пръстовият отпечатък като вход за болниците - пореден абсурд / netinfo
Лекари: Пръстовият отпечатък като вход за болниците - пореден абсурд
84788
Лекари: Пръстовият отпечатък като вход за болниците - пореден абсурд
Лекари: Пръстовият отпечатък като вход за болниците - пореден абсурд
  • Лекари: Пръстовият отпечатък като вход за болниците - пореден абсурд
  • Лекари: Пръстовият отпечатък като вход за болниците - пореден абсурд

Проектът на здравния министър Петър Москов за национална здравна карта е неадекватен и неприемлив, а идеята да се влиза в болници и аптеки с пръстов идентификатор е поредният административен абсурд.

Около това мнение се обединиха делегатите от Българския лекарски съюз по време на събора на съсловната организация, който се провежда в столицата.

След като с мнозинство отхвърлиха националния рамков договор, лекарите гласуваха и декларация, в която изразяват крайното си неудовлетворение от кризата, "в която отчетливо навлиза българското здравеопазване, и от липсата на индикации тя да бъде овладяна".

Лекарите решиха - няма да подпишат националния рамков договор

Извънредният събор на Българския лекарски съюз гласува рамков договор тази година да не бъде подписван от съсловието. "За" да положат подписите си върху документа гласуваха едва 10 лекари, "против" - 265 делегати, а 15 се въздържаха. В основна предпоставка за неподписването на договора се превърна нежеланието на лекарите идеята на министър Петър Москов да влизаме в болници чрез пръстов идентификатор да залегне в документа.

"От няколко месеца категорично и ясно говорим едно и също - махнете пръстовия идентификатор от рамковия договор! Не може той да бъде въведен чрез и със съгласието на Българския лекарски съюз", председателят на организацията д-р Венцислав Грозев.

Идентификаторът обаче далеч не е единствената причина за нежеланието да се подпише договора. Притеснението на лекарите е, че в него са залегнали редица документи и нормативни актове, които все още са в процес на разработка и не са влезли в сила.

"Към настоящия момент няма приета и действаща национална здравна карта. Проектът на съществуващата такава е медицински и юридически неадекватен, неприемлив за професионалните среди и вече е предмет на съдебно оспорване. В съдебно обжалване е и друг нормативен акт в сферата на здравеопазването, а именно наредбата за проучване на удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности, заплащани от здравната каса. Предвижданият механизъм за пръстова идентификация на пациентите е поредният административен абсурд. Подобен подход на мнимо договаряне ни убеждава, че българският лекар няма никакви основания да подкрепя подобна политика в здравеопазването", категоричен е Грозев.

От думите на Грозев стана ясно, че заради всички тези политики в системата съборът е бламирал рамковия договор, независимо, че в последния момент здравната каса е обещала исканите от съсловието повече средства за извънболнична помощ.