Лечков ще проверява имотите на кръга „Пандора”
Лечков ще проверява имотите на кръга „Пандора” / снимка: DarikNews

Кметът на Сливен Йордан Лечков обяви, че възлага на звено „Местни данъци и такси” да провери дали имотните декларации на хора от кръга „Кутията на Пандора – НАП Сливен” отговарят на истината и дали няма занижени данъчни оценки, които се правят от Националната агенция за приходите.

 

Кметът потвърди, че неговият сигнал, в който се твърди с имена и роднински връзки на депутати, магистрати, служители на НАП и облагодетелствани фирми за ощетяване на бюджета от кражба на ДДС в особено големи размери, е изпратен до Европейската комисия, Европейския парламент, президента, премиера, правоохранителните органи и до всички институции. На всички, които са показани в кметския сигнал, ще бъдат проверени оценките и дали отговарят на стойностите, за да се докаже дали няма ощетяване на общинския бюджет. Лечков заяви, че ще бъде направена проверка в отдел "Гражданска регистрация" за информация за всички техни близки и по съребрена линия.

 

„Ще направим справка и за техни имоти, с колегите по морето, може и по Боровец, и Пампорово, и да видим кой къде си е купил имот”, отсече Лечков.

 

„Оттук нататък, каквото и да стане с мен и със семейството ми, ще ги държа тях отговорни”, така отговори кметът на въпрос дали е заплашван. Той обяви, че е за данъчна амнистия някои хора да си узаконят имотите, но след 2010 година данъците да започнат да се събират нормално. Сливенският кмет даде за пример германска практика, според която ДДС се събира от общината, а тя може да преценява кога да намалява данъците на бизнеса, според разкриваните работни места.

 

Изобщо не разбирам защо съм вкаран с тази схема, съобщи пред Дарик окръжният прокурор Пейчо Хитов по повод сигнала на Йордан Лечков за кръга „Кутията на Пандора – НАП Сливен”. Според шефа на Окръжна прокуратура заглавието на този документ предполага по-голяма конкретика. „По принцип целта му е правилна, но мнението ми е, че се съмнявам това да помогне за подобряване на работата между институциите”, каза Хитов. Той заяви, че никога не е криел това, че е съпруг на депутата Диана Хитова и че брат му е женен за Катя Хитова, която работи в НАП, но че не може да разбере какво произтича от това.

 

„Не знам каква е връзката между НАП, политиците и прокуратурата и каква е схемата, която се върти в нечия глава”, коментира в интервю за Дарик директорът на НАП – Сливен Петко Дюлгеров. „Явно сме настъпили нечии интереси и сега в момента се пречи на НАП да си върши работата. Данъчните нямат различен подход и ДДС се възстановява в законоустановения срок до 30 дни, ако фирмата е регистрирана по ДДС, а когато сумата е много голяма се прави ревизия за периода и тогава се възстановява данъка, защото в хода на ревизията могат да се установят факти и обстоятелства, които пречат на възстановяването”, каза Дюлгеров.

 

„Измежду изредените поименно в сигнала на Лечков и посочени като поръчкови инспектори в списъка има 7 или 8 служители, които от години не работят в системата. Отделно всеки служител всяка година декларира йерархични връзки със свои близки, познати и роднини и тези декларации се представят в Централно управление на НАП. Също всяка година се представят декларации затова кой какво имущество и пари има и за това ние нямаме притеснение”, декларира шефът на сливенското данъчно. Той нарече чудесна идеята на Лечков да ревизира имотните декларации на участниците в т. н. кръг „Кутията на Пандора – НАП Сливен”. 
 

Материалите от „Кутията на Пандора – НАП Сливен” можете да видите тук