Кунева: Борбата с корупцията ще засегне най-вече висшите етажи на властта
Кунева: Борбата с корупцията ще засегне най-вече висшите етажи на властта / снимка: БГНЕС

Стратегията по борба с корупцията, която ще бъде представена официално в петък, ще се фокусира много повече от досега изготвяните стратегии върху лицата, заемащи висши държавни длъжности. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в предаването „Кой говори" по Дарик. По думите й това са около 6000 човека, от които зависи взимането на решения и именно затова фокусът пада върху тях.

Чуйте цялото интервя на Пролет Велкова с Меглена Кунева

За анализ и проверка на тяхното имущество и възможен конфликт на интереси ще бъде създаден единен орган, който да включва функции на сега съществуващите Комисия за предотвратяване и установяване конфликта на интереси, БОРКОР и звена от Сметната палата.

Кунева коментира, че за създаването на единния орган е отчетена препоръката на Европейската комисия, но той е съобразен с особеностите на българското право и институции.

Кунева иска единен орган за борба с корупцията

Кунева посочи още, че единният орган ще налага административни санкции като отстраняване от работа и глоби, а при установени нарушения ще предава лицата на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, което след щателна процедура дори може да отнема имущество. Правомощията на КОНПИ също ще бъдат засилени, обясни Кунева и допълни, че когато има данни за престъпления, случаите ще се изпращат на прокуратурата.

Кунева за антикорупционната стратегия: Не правим „копи-пейст" от Румъния

Вицепремиерът беше категорична, че основно за успеха на стратегията остава прилагането на законите. Дори и Крумово законодателство да въведем, не се ли прилагат законите, няма да има ефект, посочи тя.

Стратегията ще има три стълба - политически, административно-превантивен и наказателно-репресивен.

Политическият ще представлява национален съвет с участието на министри и други представители на властта, който ще определя насоките за борбата с корупцията и секторите, в които тя трябва да бъде насочена.

Административно-наказателният ще представлява единният орган, а наказателният - съвместното звено между прокуратурата, ДАНС и МВР, който ще разследва корупцията по високите етажи, обясни вицепремиерът.

Тя беше категорична, че съвместното звено е това, което може да случи на основата на тази Конституция. Не се отказваме от усилията да променим Конституцията, ако може да събере необходимото конституционно мнозинство, но да не правим нищо сега и да отлагаме за едно бъдеще време с неясни условия е оправдание и отказ от реформи, посочи Кунева и допълни, че очаква резултати от прокуратурата.