Кристалина Георгиева: Трябва да интегрираме всички наши граждани
Кристалина Георгиева: Трябва да интегрираме всички наши граждани / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За България е важно да се фокусира върху енергийната ефективност, защото, ако постигне резултатите чрез нея, ще е добре и за хората, които ще плащат по-малко, и за държавата, която ще има по-голяма сигурност, а там резервите са огромни. Това каза пред Нова телевизия българският еврокомисар с ресор международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

Тя посочи, че в България в момента има достатъчно много финансиране от Европейския съюз за енергийната ефективност. Еврокомисярт изтъкна, че парите са повече отколкото е капацитетът ни да ги усвоим.

Комисар Георгиева бе категорчина, че енергийната политика на всяка страна е нейно право. „Какво решава България да развива е право на България, но когато става дума за защитаване на нашите потребители и за енергийната сигурност на Европейския съюз, Европейската комисия е добър източник на експертиза. И в този смисъл, когато една страна иска да погледне в бъдещето, да вземе правилни решения за това как най-добре да строи енергийната си политика, действително енергийната комисия е място за нея", каза тя.

„Трябва да интегрираме всички наши граждани", коментира Георгиева във връзка с интеграцията на ромите и проблема с репотрирането им от европейски страни. „Като знаем демографската картина в България, на нас ни трябват всички млади хора, за да можем да посрещнем нуждите на пазара на труда в бъдеще", каза тя. Георгиева направи уговорката, че интеграцията не е бърз процес и трябва да имаме търпение.

На въпрос какво е необходимо да се направи в процеса на интеграцията, Георгиева каза, че трябва да се инвестира от ранна възраст и това вече се прави, за да могат всички деца да растат заедно при еднакви условия. „Това не се постига лесно в условията на икономическа криза и нека да се надяваме, че повече внимание ще се обърне на образованието на всички, включително и на ромските деца, че ние ще инвестираме повече в бъдещето на нашата страна", каза още еврокомисарят.