Компенсират училищата за отоплението в деня на референдума
Компенсират училищата за отоплението в деня на референдума / снимка: DarikNews.bg, Разград, Радка Минчева

Обмислят се варианти учебните заведения, в които ще има открити секции за гласуване на референдума на 27 януари, да бъдат компенсирани финансово. Това съобщи в Разград заместник-председателят на ЦИК Сабрие Сапунджиева. Училищата са на делегирани бюджети и отоплението в почивен ден ще се отрази на финансирането им - обясни тя.

Сапунджиева призова преди гласуването за атомната енергетика да се провери дали във всички секции има електричество, тъй като денят е кратък и комисиите ще работят на осветление през голяма част от времето. Тя припомни, че по време на предишни вотове имало секции без ток.

Сапунджиева апелира още членовете на секционните комисии да бъдат обучени според методическите указания, тъй като през последните години се забелязвало неглижиране на работата особено при попълване на протоколите с резултатите.

Заместник-председателят на ЦИК припомни също, че Районните избирателни комисии имат правомощия да съставят актове за административни нарушения, а вместо това РИК-овете често препращат жалбите, отнесени към тях, до Централната избирателна комисия.

Заради противоречие между Закона за допитванията до народа и Закона за местната власт секционните комисии ще разнасят по-дълго от обикновено чувалите с изборните книжа. Различието е свързано с мястото на съхранение на документите - областните или общинските администрации. Решението на ЦИК е чувалите първо да се представят пред РИК, след обработката на протоколите, представителите на секционните комисии отново трябва да се върнат в общинския си център и да ги предадат на местната администрация.