Компенсират финансово жертвите на престъпление
Компенсират финансово жертвите на престъпление / netinfo

Еднократна финансова помощ от 250 до 5000 лева да получават от държавата жертви на престъпления или техни близки. Това предвижда Законът за подпомагане на пострадалите от престъпления, който НС прие на първо четене.

Финансовата компенсация не е постановление, каквото се присъжда по съдебен ред, а е израз на хуманното отношение на държавата към нейните граждани, е записано в мотивите към законопроекта. Той засяга хората, претърпели имуществени вреди от престъпления. Съгласно от разпоредбите му, държавата ще плаща компенсации на жертвите на трафик на хора, изнасилване, тероризъм.

Помощ могат да получат роднините на жертвите на убийства. Тогава общият размер на компенсацията е до 10 000 лева. За изпълнението на компенсациите ще отговаря Национален съвет за подпомагане на пострадалите от престъпления. Жертвите ще имат право и на безплатна медицинска, психологическа и правна помощ.

Междувременно депутатите приеха на второ четене промени в Закона за личните данни, с които се опростява процедурата за регистрация на администратори. Който оперира с лични данни, без да е вписан в регистъра на Комисията за защита на личните данни ще се наказва г глоба или имуществена санкция, в размер от 2000-20 000 лева решиха депутатите. Същата ще бъде санкцията и за администратори, които препятстват контрола на дейността им.