Километрични задръствания в края на почивните дни
Километрични задръствания в края на почивните дни / снимки: DarikNews.bg, Маринела Величкова
Интензивно е движението към столицата и големите градове
66330
Интензивно е движението към столицата и големите градове
  • Интензивно е движението към столицата и големите градове

В края на поредицата от три почивни дни трафикът в цялата страна е изключително натоварен. Колони от автомобили на граничните пунктове, задръствания и изнервени шофьори по магистралите и главните пътни артерии в страната.

Вече над 30 километра е дълга колоната на автомагистрала „Хемус" преди София. Опашката започва от 22-ия километър на автомагистралата или - след последния тунел Витиня, в посока столицата. Пътуващи в задръстването обясниха, че в момента седем километра се изминават за 2,45 часа. На шест - седем километра преди столицата хората крайно са се изнервили, тъй като вече са били над два часа в задръстването. Шофира се в аварийната лента, на две - три места има леки пътни произшествия с материални щети, като са се ударили по няколко автомобила. Хората, които в момента са в „тапата", вероятно ще се приберат в столицата около полунощ. Няма патрули, които да контролират трафика, шофира се рисково, правят се резки маневри от чакащите в колоните при опит да се придвижат с няколко метра по-напред. Огромното задръстване на „Хемус" е заради ремонтни дейности. Заради километричните опашки от автомобили, пътуващите и чакащите ги са максимално изнервени.

Важно е да се знае, че в момента се извършва и ремонт на пътната настилка на виадукта при с. Елешница от магистрала "Хемус", който ще продължи до 11 октомври. Там изцяло ще бъде затворено движението в лявото платно посока Варна-София. Движението там ще се осъществява двупосочно в другото платно, предава агенция Фокус.

Километрични задръствания в края на почивните дни
netinfo

Тапа продължава да има през целия ден и на входа на София на автомагистрала „Тракия".

Всички, които пътуват по магистрала „Тракия", трябва да знаят, че от вторник започва ремонтът на виадукта на 67-мия километър при село Церово. В посока София - Пловдив можем да се отклоним при пътен възел "Мирово" и да преминем през Момин проход, Костенец, Белово до град Септември. Оттам към село Злокучене, Карабунар и Виноградец до пътен възел "Церово" и така се включим отново на магистралата. В посока Пловдив - София алтернативният маршрут е при пътен възел "Церово" по същия маршрут до пътен възел "Мирово", предава Нова телевизия.

Много натоварен е и главен път Е-79 от граничен-пункт Кулата към София. По данни на "Гранична полиция" през ГКПП Кулата са преминали над 22 000 автомобила и над 73 000 души. Край Благоевград само за час са станали три верижни катастрофи.

От рано сутринта колони от автомобили, идващи от Гърция, затрудниха работата на граничен пункт Кулата. За да се избегнат големи опашки, пунктът работеше с пълен капацитет. Общо 8-те трасета на вход и на изход едва успяваха да поемат наплива от пътуващи.

През целия ден движението по международния път Е-79 беше натоварено. Обходното трасе преди границата заради строителството на АМ „Струма" допълнително усложни ситуацията. Заради риск от инциденти в най-тесния участък светофарът бе изключен, а движението се регулираше ръчно.

С цел облекчаване на трафика в 14:00 часа тежкотоварните автомобили над 12 тона бяха спрени от движение. В късния следобед, обаче ситуацията стана нетърпима. Задръствания и колони от автомобили осяха международния път.

Натоварено е движението също от Варна към Бургас, а задръстване има на околовръстния път на Бургас и в района на Созопол.

Напълно задръстен е пътят Разлог-Юндола-Велинград.

През изминалото денонощие в страната са станали 9 тежки произшествия с трима загинали и 12 ранени, сочи информацията за пътната обстановка на МВР. В София са пострадали трима човека в една тежка и 25 леки катастрофи.