Касираха избора на двама депутати от ДПС и Синята коалиция
Касираха избора на двама депутати от ДПС и Синята коалиция / снимкa: Sofia Photo Agency

Конституционният съд касира избора на депутата от ДПС Бюрхан Абазов, избран от русенската листа на ДПС. На негово място в парламента влиза д-р Михаил Михайлов от листата на Синята коалиция в Русе. С решението на Конституционния съд се касира и избора на независимия депутат Венцислав Върбанов, избран от добричката листа на Синята коалиция. На негово място в Народното събрание влиза Рушен Риза от ДПС,  заместник-председател на комисията „Кушлев". Решението на Конституционния съд ще бъде оповестено официално утре.

Жалбата до КС бе внесена от лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров заради неточно определяне на изборния резултат от ЦИК и допусната очевидна фактическа грешка от Секционната избирателна комисия в Русе при изготвяне на изборния протокол с резултатите от парламентарния вот на 5 юли.  Съдът е открил, че неправилно са преброени 24 гласа, които са довели до определянето на Бюрхан Абазов от ДПС за депутат вместо Михаил Михайлов от Синята коалиция.

С решението се касира изборът на Абазов и депутатското място в Русе се отнема от ДПС и се дава на сините. Това обаче автоматично води до касиране на избора на Венцислав Върбанов, избран от добричката пропорционална листа на Синята коалиция, който се заменя в парламента от Рушен Риза от ДПС.

Конституционният съд все още не се е произнесъл по другите две дела за касиране на изборите - по искане на 77 депутата от настоящия парламент за касиране на избора на мажоритарния кандидат на ДПС в Шумен Георги Колев, и внесеното от лидера на РЗС Яне Янев чрез главния прокурор искане за касиране на изборните резултати от гласуването в Турция заради съществени нарушения.