/ БГНЕС
Динамично променящи се атмосферни условия в центъра на София са причината за самообгазяването на полицаи с лютив спрей по време на протест в събота. От СДВР информираха, че по време на натискане на спрея времето е било нормално, след което обаче посоката на вятъра се обърнала, заради което служителите на реда се подлютили. От полицията уточниха, че освен разплакани граждани и полицейски служители, не е имало пострадали хора. Протестното шествие с искане за смяна на управлението, нова конституция и борба с корупцията обиколи главните институции - мина през Народното събрание, Министерския съвет и Президентството, след което се отправи към бул. „Витоша”.

полицаи протест София
БГНЕС

Яснота по случая внесе комисар Борислав Муеров, началник „Охранителна полиция” в СДВР. Той уточни, че в съботния ден 250 души самоволно тръгнали по улиците на столицата. За да няма съприкосновение, най-добрият вариант бил служителите да използват лютив спрей:
 
„Както знаете там самата обстановка и местоположение на сградата, там са доста променящи се атмосферните условия, вятър е, течението се променя. Когато е натиснал бутонът на спрея, е било нормално, но впоследствие се обръща теченето на вятъра и се получава тази ситуация, че всички са пострадали от лютивия спрей“, каза Муеров.
 

Групата протестиращи е започнала броене от 10 да 0, след което се насочила към полицейската техника, допълни Муеров. Притиснати от другите протестиращи, няколко души от участниците в протеста са „изхърквали”, заради което органите на реда били принудени да използват спрей.
 
Информацията допълни началникът на отдел „Специализирани полицейски сили“ комисар Радослав Стойнев:
 
„По преценка на полицейския служител, той е преценил, че трябва да използва това помощно средство, за да предотврати ситуацията. В действителност в конкретния случай понесохме и ние, полицейските органи, въздействието на това помощно средство, но вследствие на употребата му, ситуацията беше прекратена и освен разплакани граждани и част от полицейските органи, нямаше пострадали хора“.
 
 

Как полицията се “подлюти” със спрей, докато се опитваше да спре протестиращи, говори Борислав Муеров, началник “Охранителна полиция”, СДВР. НА ЖИВО предава Dessislava Georgieva

Публикувахте от Новините на NOVA в Понеделник, 18 март 2019 г.