Как да захраним бебето?
Как да захраним бебето? / Dariknews.bg

Захранването на бебето е един от най-важните въпроси, за които мисли майката. Със сигурност ще чуете най- различни варианти за захранване от вашите приятелки и роднини. Важно е да знаете, обаче че неправилно е както прекалено ранното, така и прекалено късното захранване. Най- добре се консултирайте с вашия педиатър кога да започнете. Първата храна, с която се замества млечното хранене е зеленчуковото пюре. Ето и признаците, по които ще познаете дали вашето дете е готово за захранване, описани от доктор Анета Попиванова в книгата “Дневникът на мама”:

· То може да седи само;

· Може само да взема предмети и да ги слага в устата си;

· Проявява интерес, когато се храните, имитира как ядете;

· Показва интерес към храната, посяга да я пипне с ръце

· Скъсява интервалите между кърменията и няколко дни на често кърмене не помагат

Храните се въвеждат постепенно – започва се с две, три лъжички, докато се достигне до цяла порция за около 10 дни. Въвеждайте новите храни една по една, в началото предлагайте еднотипни храни, например само от един зеленчук. Така ако бебето прояви алергия, ще може лесно да идентифициране към какво е тя и да се консултирате с педиатъра си какво да правите. Храните се въвеждат една по една през интервал от около 2 седмици.

Първото пюре за вашето бебе

Много е трудно още в началото да се определи какъв вид пюре предпочита бебето. Експериментирайте, използвайте въображението си. Зеленчуковите и плодовите пюрета са много вкусни, но освен това са много лесни за храносмилането, нормализират изпражненията на бебето и понижават вероятността за поява на алергии. Най- препоръчваните зеленчуци в началото са морковите, картофите и тиквичките.

Разбира се най-лесният начин е да отидете и да купите от магазина бурканче с пюре. Но ако решите да го приготвите вкъщи, първо измийте зеленчуците много внимателни. Може да и да ги обелите.
След като зеленчуците са почистени, изплакнете отново и нарежете. При по-малките деца е препоръчително и да накиснете зеленчуците в студена вода преди нарязването. По този начин ще премахнете нитратите, пестицидите и други вредни съединения. За да запазят максималната хранителна стойност, най-добре е да приготвите зеленчуците на пара. Можете да пасирате зеленчуците, като сведете до минимум образуването на малки бучици. Пюретата се дават на детето топло. Към приготвеното пюре може да добавите малко кърма или масло. Също така може да се добавят и парченца месо. Но запомнете: месото трябва да бъде меко и без сухожилия. Подходящо е бяло месо от домашни птици.