/ ThinkStock/Getty Images
Дават великденски добавки на най-бедните пенсионери
96777
Дават великденски добавки на най-бедните пенсионери
  • Дават великденски добавки на най-бедните пенсионери
С 61 000 пенсионери по-малко ще получат добавки към пенсиите си за този Великден. Причината - с толкова е намалял броят на възрастните хора с доход до линията на бедност за изминалата една година, показват данните на Националния осигурителен институт. Днес правителството одобри отпускането на близо 50 милиона лева за осигуряване на великденски добавки от 40 лева за най-бедните пенсионери. Бонусите ще бъдат преведени заедно с пенсиите за април, а изплащането им започва на 4-ти април
 
Около 1,2 млн. души са с пенсии под 321 лв.

Въпреки твърденията на финансовия министър Владислав Горанов от миналата седмица, че в бюджета не са предвидени пари за добавки и постоянно изникват нови разходи, свързани с поемането на допълнителни ангажименти от страна на правителството, днес стана ясно, че има възможност за отпускане на великденски добавки. Те ще бъдат по 40 лева и ще стигнат до 1 227 000 пенсионери, като според социалния министър Бисер Петков това са повече от половината от пенсионерите у нас.  

„Като дойдат Коледа и Великден над 1,2 млн. пенсионери очакват допълнителен бонус към пенсиите. Затова и сега отпускаме около 50 млн. лв. допълнително, за да вземат по 40 лв.“, обясни премиерът Бойко Борисов.

Жените пенсионерки вземат средно със 121 лв. по-малко от мъжете

Министър Петков посочи, че от НОИ имат готовност да изпълнят решението и да преведат добавките заедно с пенсиите за април, а изплащането на пенсиите започва на 4 април, сряда. Право на великденска добавка ще имат всички пенсионери с доход до 321 лева включително, какъвто е размерът на линията на бедност за тази година.
 
Хората с увреждания се стягат за протести през април

Във връзка с подготовката на серия от протести от организация на хората с увреждания срещу реформата в ТЕЛК социалният министър Бисер Петков заяви, че реформата ще бъде продължена, но няма да бъдат отнемани права на хората, нито пък ще бъдат преразглеждани отпуснати вече инвалидни пенсии, за което настояваха от "Обединените патриоти".