Изправят пред съда бившия шеф на Сметна палата - Разград
Изправят пред съда бившия шеф на Сметна палата - Разград / снимка: БГНЕС

Петима от седемте общински кметове в Разградска област са свидетели по дело за престъпление по служба днес. Процесът е срещу бившия шеф на местната Сметната палата. По препоръка на Севдалин Йорданов преди извършване на финансов одит градоначалниците плащали на фирмите на сина и съпругата на подсъдимия да изготвят анализ на управлението на общинското имущество.

 

През 2007 г. са извършени престъпленията, има данни и за други подобни деяния, но по тях е изтекла давност, обясниха от прокуратурата. Измамени от бившия ръководител на Сметна палата - сектор Разград са градоначалниците на Кубрат, Исперих, Самуил, Цар Калоян и Лозница, както и бившият кмет на Завет. Всички те днес са призовани като свидетели в Разградски окръжен съд.

 

Преди извършване на финансов одит Севдалин Йорданов ги уверявал, че ще са изрядни, ако имат изготвен “анализ на управлението на общинското имущество и предлагане на препоръки за управлението му”. За изготвянето на документа препоръчвал фирмата на съпругата или на сина си. Част от парите кметовете давали на ръка, останалите превеждали по банков път. Общо щетите за общинските бюджети са за 16 000 лв.

 

Разследването срещу Йорданов започна след публикация в местен вестник миналата година, малко по-късно той бе уволнен. Обвинението е за използване на служебно положение, за да набави за себе си и за другиго противозаконна облага, според Наказателния кодекс това се наказва с лишаване от свобода до 3 години.