Иво Мирчев: „Общество е ключовата дума на изминаващата година
Иво Мирчев: „Общество е ключовата дума на изминаващата година / Нова телевизия

Не „оставка", не „протест", а „общество" е ключовата дума на изминаващата година в България. Такова мнение изказа в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия Иво Мирчев, едно от лицата на антиправителствените протести. „Защото от това общество зависи оставката, зависят протестите и контрапротестите", поясни той.

Описанието на 2013 г. допълни Спас Колев, който подкрепя кабинета „Орешарски" и е участник в т.нар. контрапротест. По думите му „будност" и „вълнение" са думите, които определят по-точно събитията от годината у нас. „Всяко едно вълнение, всяка будност са полезни за обществото", смята той.

Колев не се чувства разочарован от управляващите, но признава, че има неизпълнение на предизборни обещания. Даде пример с неспазения ангажимент за отмяната на пълната забрана за тютюнопушене в заведенията.

„Не подкрепяме безрезервно правителството. Но една от най-големите грешки на протестиращите е, че не участват в дискусиите и дебатите", посочи Спас Колев.

Според Иво Мирчев обаче не става дума за истински дебати, а маньоври, с които се цели отвличане на вниманието. Той даде пример с още едно неспазено обещание - това на зам.-председателят на парламента Мая Манолова за новия Изборен кодекс, който трябвало да бъде готов още преди три месеца.

Източник: NovaNews.bg