Ние не можем да подкрепим това правителство - така предложената като формат и политическа платформа идея за управление на страната. България има нужда от дълбока промяна. Тази дълбока промяна е необходима, защото без това не можем да решим политическата криза.

Това заяви Христо Иванов от "Демократична България" от трибуната на парламента по време на дебатите за избор на кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател, както и предложения от него състав на Министерския съвет с първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Иванов подчерта, че необходимостта от промяна е отправната точка за всеки политически разговор за решаване на безизходицата, в която сме се оказали.

Парламентът обсъжда проектокабинета „Габровски“

"Единият подход е конфронтационният подход - подход на играта с нулев резултат. Видяхме и знаем, че това не работи. Другият подход е също толкова деструктивен - идеята, че ще игнорираме необходимостта от промяна", обясни той.

Иванов посочи, че това, което се предлага днес няма отговор на един много прост въпрос: "какви са гаранциите, че то няма да се превърне в следващ кабинет "Беров". Няма лесен отговор на този въпрос при тази ситуация, но аз не виждам дори опит от мандатоносителя да се отговори на този въпрос. Смятаме, че един такъв кабинет, който изглежда като служебен кабинет, само че селектиран на друго място, не е достатъчно лечение и отговор на проблемите, които България има, трябва повече. Не виждаме в състава, който предлагате ресурс за амбициозни реформи и ресурс за дълбоките промени, за които България има нужда. Нашата теза е, че точно защото е трудно трябва да си поставяме високи цели", категоричен е той, цитиран от БГНЕС.