Испански самолети се включват в гасенето на пожара в Рила
Испански самолети се включват в гасенето на пожара в Рила / снимкa: Sofia Photo Agency

Нощта в района на пожара в Националния парк "Рила" край Благоевград е преминала спокойно, съобщиха от Областната дирекция "Пожарна безопасност и спасяване". Около 60 огнеборци и техника са дежурили през нощта, няма разпространение на огъня и той е останал във вчерашните си граници.

Основните действия и днес ще са съсредоточени на западния фронт на пожара, от страната на вилната зона. Тази сутрин наземно гасене са започнали над 280 души, пожарникари, полицаи, военнослужещи, служители на Министерството на извънредните ситуации, горски работници.

Двата испански самолета "Канадер", които пристигнаха вчера на летището в София, се очаква да се включат днес в акцията за потушаване на пожара в Рила. Испанският екипаж се състои от единайсет души, а самолетите са оборудвани със специализирана техника за гасене на пожар от въздуха.

Испания изпрати летателната техника за пожарогасене в отговор на искането на Министерството на извънредните ситуации. Причината е усложнената пожарна обстановка в района на националния парк, където изгоряха над 1500 дка.

В акцията по гасенето са се включили около 260 души от МВР, Министерството на извънредните ситуации, Министерството на отбраната, Министерството на околната среда и водите, както и експерти от парк "Рила", парк "Пирин" и доброволци.