Исканията на млекопроизводителите били прекомерни
Исканията на млекопроизводителите били прекомерни / netinfo

Земеделският министър Нихат Кабил определи като прекомерни исканията за дофинасиране от страна на българските млекопроизводители. Тези искания са общо за над 300 млн. лв., каза Кабил.

Министърът обаче призна, че животновъдният сектор в България като цяло е недофинансиран. Земеделският министър обяви, че в 12,30 ч ще се срещне с инициативния комитет на протестиращите.

Не смятам за най-правилния начин на протест коленето на животни, обяви Нихат Кабил по повод намеренията на протестиращите, но призна правото на млекопроизводителите да протестират. Според него млечният сектор в България като финансово подпомагане е недостатъчно финансиран.

Механичните сравнения с други страни членки на ЕС не са удачни, обясни Кабил, тъй като базата, от която страната ни тръгва, била различна. Приоритет на земеделското министерство догодина щяло да бъде преструктурирането на животновъдния сектор.

Искам да видя визията на млекопроизводителите – иначе е много лесно да се откриват фронтове. Ограничени сме за дофинансиране заради факта, че сме нотифицирали пред ЕС повече от 100 вида държавни помощи. Ще направим опит да ги предоговорим, но ще бъде много трудно, обясни Нихат Кабил.

Млекопроизводители от цялата страна се събраха на протести в София и Сливен. В столицата протестът е пред сградата на Министерството на земеделието и продоволствието, съобщиха организаторите. На площад „Хаджи Димитър” в Сливен протестират животновъди от общините Търговище, Казанлък, Разград, Руен, Карнобат, Средец, Ямбол и Сливен.

От бранша настояват за целогодишна субсидия за млякото от минимум 20 стотинки на литър. Причината за недоволството, според фермерите, е отсъствието на диалог между управляващите и земеделските стопани както и липсата на резултати след проведените предупредителни стачки в страната. Ако исканията им не бъдат удовлетворени до 15 дни, животновъдите ще преминат в ефективни стачни действия, обявиха млекопроизводителите.