Инспекторатът на ВСС ще проверява спецпрокуратурата
Инспекторатът на ВСС ще проверява спецпрокуратурата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) ще проверява спецпрокуратурата, ръководена от Светлозар Костов. Това решиха кадровиците, като приеха предложението на етичната комисия, предаде БГНЕС. Етичната комисия реши да предложи на ВСС да възложи проверка на Специализираната прокуратура в понеделник.

В края на октомври етичната комисия към Съвета се самосезира относно твърденията на председателя на спецпрокуратурата Светлозар Костов, че срещу него са били впрегнати много лобита и интереси. Думите на Костов бяха отправени в телевизионно интервю по повод абсолютния му провал на конкурса за ръководител на апелативната спецпрокуратура, когато той получи нулева подкрепа от ВСС.

Светлозар Костов, който гледа делото „Октопод”, хвърли вината върху председателя на етичната комисия Ясен Тодоров, който според него е действал предубедено. Тодоров обясни, че целта не е била Костов да се неглижира и кандидатурата му не е била саботирана. Ръководената от Тодоров комисия обаче може да образува дисциплинарно производство срещу прокурора заради уронване престижа на съдебната власт.

„В комисията не е взето решение за това дали има нарушения на етични правила, дали е налице оронване на престижа на съдебната власт. В рамките на изминалата седмица ние се опитахме да съберем данни относно фактите, които прокурор Костов изложи”, заяви Ясен Тодоров. Той определи упреците на Костов за напълно неоснователни.