Има риск събитията в Катуница да се превърнат в етнически сблъсък според СЕМ
Има риск събитията в Катуница да се превърнат в етнически сблъсък според СЕМ / DarikNews.bg

В последните дни Катуница стана име на тревожни събития. Започнали с личностен конфликт, продължили с насилствена смърт, прераснали в екстремни улични прояви, те има риск да се превърнат в етнически сблъсък, какъвто българските граждани не са позволили през всичките трудни години на прехода. Това се посочва в декларация на Съвета за електронни медии, приета днес на редовно заседание.

За да не се случи това, трябва да се задвижват демократичните защити на обществото, сред които медиите са една от най-мощните. Такъв е техният професионален дълг, изразен в Етичния им кодекс. Такъв е и техният ангажимент по закон - да не допускат на предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите, оневиняващи жестокост или насилие или подбуждащи към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак, се посочва в декларацията.

Възможното драматично развитие на събитията, автентичната болка на едни от участниците в тях и търсенето на евтини дивиденти от други, изисква медиите да спазват тези принципи със специално внимание при всеки репортаж, интервю, коментар... Което значи избягване на сензационност, отчитане на последствията, сдържаност и човешка загриженост. Значи да не дават трибуна на агресията и ожесточеността, независимо към кого са насочени и независимо, че не идват от тях самите. Значи да информират зрителите и слушателите си като мислещи граждани, а не като екзалтирана маса, заявяват от СЕМ.

Медиите отдавна не са просто регистратори на ставащото - те повече или по-малко го правят. Съветът за електронни медии се обръща с тази декларация към тях, защото вярва в социалната им зрялост и чувство за история, се посочва в съобщението.