Илиан Тодоров месеци чака отговор за пътища в лошо състояние в Софийска област
98622
Илиан Тодоров месеци чака отговор за пътища в лошо състояние в Софийска област
  • Илиан Тодоров месеци чака отговор за пътища в лошо състояние в Софийска област
Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров заяви, че десет месеца чака отговор на писмо за критичните пътища в областта, адресирано до Министерски съвет, АПИ и директора на Областно пътно управление. По време на пресконференция Тодоров посочи, че е получил само един от четири отчета  за пътните ремонти, които АПИ е трябвало да му изпрати досега съгласно заповед на премиера Бойко Борисов.
 
На работна среща вчера директорът на Областното пътно управление дори е отказал да го информира за бюджета за пътна поддръжка за Софийска област, изтъкна Тодоров.
 
Той предлага законови промени, които предвиждат областните управители да отговарят за републиканската пътна мрежа в областта им. Така отговорността за поддръжката ще е ясна и няма да се размива, обясни Илиан Тодоров и уточни, че предложенията за законови промени трябва да бъдат обсъдени с коалиционните партньори.
 
Рали състезател провери фаталното място край Своге и коментира опасностите (ВИДЕО)

„Структурата е областните управители заедно с областните администрации да се грижат изцяло за ремонтите на пътищата и да поемат цялата отговорност за това. И когато, не дай боже, се случи подобно нещо, да се знае кой е отговорен за това и кой не си е свършил работата. А най-голямата цел е да има превенция, защото в момента няма превенция”,  каза той и попита: „Може ли десет месеца да не получиш отговор предприети ли са някакви действия за ремонт на пътища в критично състояние. Нямаме отговор, разбирате ли за какво става въпрос”.

Правят експертизи на пътя и мантинелите край автобусната катастрофа (ВИДЕО)

„Една държавна структура като Областното пътно управление дори не иска да каже колко е бюджетът за Софийска област, където аз съм управител. А представяте ли си тази структура да даде информация на българските граждани? Ами тя не иска да даде отговор на областния управител, а е длъжна със заповед на министър-председателя, камо ли да даде вярна, точна и коректна информация на българските граждани”, каза още Тодоров. Затова според него „нещата трябва да се поемат от областните управители, разбира се, след съвети в коалицията”.
 
От пътната агенция били длъжни да дават на областния управител отчет за свършената от тях работа за всяко тримесечие според заповед на премиера Борисов от 2011 година. Досега от пътната агенция трябвало да дадат на Тодоров четири отчета, но до него стигнал само един. Той е сигурен, че същото се случва и в останалите области на страната.